Skoči do osrednje vsebine

Zloženka iz starega kruha

Morda se vprašate kaj je pa to? Nič posebnega, a jed najdemo v zgodovini in tudi danes skoraj v vseh slovenskih regijah, v vseh domovih in šolah, ko je treba porabiti viške kruha. Najbolj znana predstavnica je Kozjanska kruhova potica, a različic je toliko, kot je priprav. Posebnost jedi so dodatki, ki niso zapovedani in so plod ostankov ali domišljije.

Sestavine:

60 dag jabolk

35 dag starega mlečnega kruha ali pince

5 žlic medu

1 vanilijev sladkor

3 žlice mletih orehov

sok 1 limone

2,5 dl sladke smetane

2 jajci

cimet

1 / 2

Priprava:

Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine.

Zmešamo jih z medom, cimetom in limoninim sokom.

Kruh narežemo na drobne kocke.

V posodici zmešamo smetano in jajci.

Pekač obložimo s peki papirjem.

Dno pekača obložimo s plastjo kruha, ki smo ga predhodno namočili z mešanico sladke smetane in jajc.

Nato dodamo plast jabolk in posujemo z mletimi orehi.

Nadaljujemo s kruhom, nato zopet z jabolki.

To delamo toliko časa, da porabimo vse sestavine.

Na koncu vse skupaj prelijemo s smetanovim prelivom in pokapamo z medom.

Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah, oziroma do zlato rjave barve.

 

Avtor: Anka Peljhan

Datum: 25. september 2020

Čas branja: 2 min