Morda se vprašate kaj je pa to? Nič posebnega, a jed najdemo v zgodovini in tudi danes skoraj v vseh slovenskih regijah, v vseh domovih in šolah, ko je treba porabiti viške kruha. Najbolj znana predstavnica je Kozjanska kruhova potica, a različic je toliko, kot je priprav. Posebnost jedi so dodatki, ki niso zapovedani in so plod ostankov ali domišljije.
Sestavine:
60 dag jabolk
35 dag starega mlečnega kruha ali pince
5 žlic medu
1 vanilijev sladkor
3 žlice mletih orehov
sok 1 limone
2,5 dl sladke smetane
2 jajci
cimet
Priprava:
Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine.
Zmešamo jih z medom, cimetom in limoninim sokom.
Kruh narežemo na drobne kocke.
V posodici zmešamo smetano in jajci.
Pekač obložimo s peki papirjem.
Dno pekača obložimo s plastjo kruha, ki smo ga predhodno namočili z mešanico sladke smetane in jajc.
Nato dodamo plast jabolk in posujemo z mletimi orehi.
Nadaljujemo s kruhom, nato zopet z jabolki.
To delamo toliko časa, da porabimo vse sestavine.
Na koncu vse skupaj prelijemo s smetanovim prelivom in pokapamo z medom.
Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah, oziroma do zlato rjave barve.
Datum: 25. september 2020
Čas branja: 2 min