Skoči do osrednje vsebine

Naj Božiček razveseli vse!

Slovenija je znana po svoji solidarnosti, praznični božični in novoletni čas pa je tisti, v katerem še posebej namenjamo pozornost obdarovanju. Dobrodelne akcije Božiček za en dan, Trije zimski botri, Humanitarček, Botrstvo, šolske, občinske in druge nas opominjajo, da je bistvo praznikov notranja radost in ne samo bogata darila v svetlečem papirju.

Božiček za en dan je popolnoma neprofiten projekt, ki ga v celoti izpeljejo prostovoljci. Pri logistiki pomagajo tudi različna slovenska podjetja. Akcija je nastala na pobudo in pod vodstvom Savine Goličnik. To je dobrodelna akcija, pri kateri zbirajo darila za socialno šibkejše otroke in starostnike. Ima osebno noto, ker so darilca pripravljena za točno določeno (znano) osebo. Božiček je lahko vsak.

1 / 2

Humanitarček izpolnjuje skromne želje brezdomcev, ki se včasih zdijo res nenavadne, saj gre le za kakšen zavojček cigaret, peno za britje, čokolado. Torej neki priboljšek, ki si ga sami zaradi svoje življenjske zgodbe ne morejo privoščiti. Prostovoljski projekt so tudi Trije zimski botri. Tudi ta je zelo oseben, saj otroci svoje konkretne želje zaupajo neznancu, ki te želje izpolni. Prav tako napiše tudi pisemce. Sreča se z delitvijo veča je projekt, ki razveseli otroke, zbolele za rakom. Mali junaki na božični večer dobijo svojo knjigico. Točno tako, ki jim bo polepšala bolnišnične dni in prinesla upanje.

In to niso edine akcije, so le nekatere. Tudi sami se lahko organiziramo in jo pripravimo v svojem domačem kraju na svoj način.

Naj nas ravno to praznično upanje navdaja z iskrenim veseljem, lahkim korakom in širokim nasmehom na obrazu v tem prazničnem času. Ne samo ker je darilo čakalo nas, ampak tudi zato, ker smo mi obdarovali druge. V Sloveniji smo lahko res ponosni na sočutno srce.

  • Dve osebi si izmenjujeta darili

    Darila so osebne narave, ker so pripravljena za znano osebo. Foto: AllaSerebina/Depositphotos.com

Avtor: Tanja Glogovčan Belančić

Datum: 21. december 2023

Čas branja: 1 min