Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan turizma poziva k ponovnemu razmisleku o panogi

Letošnji svetovni dan turizma, ki ga obeležujemo 27. septembra, je namenjen razmisleku o tem, kako ravnamo s turizmom in v njem. Cilj je trajnostni in bolj vključujoč turizem. Čas je, da začnemo razmišljati drugače, je pozvala tudi direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.

V letu 2021 je bilo v Sloveniji ustvarjenih okoli 11 milijonov turističnih prenočitev, skoraj 60 % je bilo domačih.

Med tujimi turisti so pri nas največkrat prenočili turisti iz Nemčije, Avstrije in Italije. Tuji turisti, ki obiščejo Slovenijo, najbolj cenijo naravno okolje, osebno varnost in gostoljubnost.

Slovenske trajnostne destinacije

Na dogodku Global Green Destinations Days 2021 se je med 100 najbolj trajnostnih destinacij uvrstilo sedem slovenskih: Bohinj, Logarska dolina – Solčavsko, Rogla – Pohorje, Ljubljana, Miren Kras, dolina Soče in Ajdovščina.

58 destinacij in 107 ponudnikov turističnih namestitev ima priznanje za doseganje kakovosti trajnostnega turizma Slovenia Green.

Med njimi je 34 hotelov, 13 kampov in 14 turističnih kmetij. V njih je bilo v 2021 ustvarjenih  10 % vseh turističnih prenočitev. Polovico so jih ustvarili domači turisti, četrtino pa skupaj turisti iz Nemčije, Nizozemske in Avstrije.

1 / 2

Slovenski turizem pred veliko preobrazbo

Tematika letošnjega svetovnega dneva turizma je tesno povezana z uresničevanjem vizije slovenskega turizma do leta 2028, ki jo narekuje letos sprejeta nova turistična strategija. To je zelena butičnost, manjši odtis in večja vrednost za vse, poudarjajo na Slovenski turistični organizaciji (STO). Posebno pozornost namenjajo tudi zaposlenim v turizmu, saj so ti tisti, ki oblikujejo pristna in edinstvena doživetja.

»Turizem je postavljen pred verjetno največje izzive in transformacijo v svoji zgodovini. Zato moramo na njegov razvoj gledati odgovorno in pripravljeno. Čas je, da začnemo razmišljati drugače in odgovorneje do okolja, družbe, zaposlenih in turistov,« je dejala direktorica STO Maja Pak.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je izpostavil, da mora Slovenija razvijati celoletno turistično ponudbo ter zelene in okolju prijazne turistične produkte. Pri tem mora spodbujati inovativnost in kreativnost ter uporabiti sodobne tehnologije, ki bodo dvignile produktivnost. »Za uspešno poslovanje je nujno potrebno tudi strokovno upravljanje turističnih podjetij in učinkovito upravljanje kadrov. Vsekakor pa moramo dati v prihodnje poseben poudarek na vključevanju mladih v poklice v gostinstvu in turizmu,« so njegove besede povzeli na STO.

  • Par sedi ob jezeru.

    Zelena butičnost, manjši odtis in večja vrednost za vse, so smernice slovenskega turizma. Foto: Wirestock Creators/Shutterstock.com

Dogodki ob svetovnem dnevu turizma

Osrednji dogodek bo skupna novinarska konferenca ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in STO. Novinarsko konferenco na ta dan pripravlja tudi Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. Predstavili bodo preteklo in prihodnje delo brežiškega turizma ter spregovorili o zelenih certifikatih, ki ponudnike in destinacije spodbujajo k trajnostnim praksam.

Turizem Ljubljana je pripravil teden ljubljanskega turizma s številnimi aktivnostmi in doživetji. V Mariboru v torek vabijo na turistično doživetje po centru mesta s turističnim vlakcem Jurček, ki ga pripravljajo dijakinje in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Vabi tudi Ptuj, in sicer bo v torek ob predstavitvi ptujske turistične ponudbe Turistično društvo Ptuj podelilo priznanja, obiskovalci pa se bodo lahko podali na brezplačni vodeni ogled mesta z aplikacijo TravelAR. Vabijo tudi na tradicionalno trgatev modre kavčine – žametne črnine, potomke najstarejše trte na svetu, ranfola in zierfandlerja, na grajsko dvorišče Ptujskega gradu.

Vir: SURS, STA

 

 

 

Avtor: Danila Golob

Datum: 27. september 2022

Čas branja: 2 min