Skoči do osrednje vsebine

Ideja Pot miru/Walk of Peace izbrana za najboljši evropski projekt leta

Promocijski film projektne ideje Walk of Peace v izvedbi Fundacije Poti miru v Posočju v sodelovanju s partnerji je bil med 150 prijavljenimi izbran za najboljši projekt leta v okviru evropskega programa Interreg.

Aprila 2020 se je Fundacija Poti miru v Posočju skupaj s Posoškim razvojnim centrom in drugimi partnerji odzvala na razpis EU oziroma njihovih organizatorjev Project Interact za izbor najboljše projektne ideje EU ob 30-letnici evropskih programov Interreg, ki omogočajo različne projekte EU. Na razpis je bilo prijavljenih 150 projektnih idej iz cele Evrope. Strokovna komisija je na podlagi predstavitve izbrala najboljših 30 projektov, med njimi tudi Pot miru oziroma Walk of Peace, ki se izvaja v okviru programa Interreg V-A Italija – Slovenija. Nosilci najboljših 30 idej so nato morali v kratkem času pripraviti promocijski film o svojem projektu.

Tako sta Fundacija Poti miru in Posoški razvojni center s podporo drugih slovenskih in italijanskih partnerjev naredila promocijski film Walk of Peace, ki je prepričal komisijo in bil izbran med finaliste.

V avgustu in septembru se je vseh šest finalistov na portalu Facebook potegovalo za čim več všečkov. Walk of Peace je osvojil drugo mesto s 3150 všečki (zmagovalec, grško-italijanski projekt CIAK, je dobil 3800 všečkov), a pridobil je največ ogledov (42.500) in delitev (800) filma. Pred najboljšimi šestimi projekti je v septembru potekal še zadnji korak – predstavitev projekta, v kateri so smeli nastopati le zaposleni pri projektnih partnerjih. Fundacija Poti miru je v sodelovanju s Posoškim razvojnim centrom in družbo Promo Turismo FGV iz Furlanije - Julijske krajine v okviru virtualnega dogodka evropski teden regij in mest posnela petminutno predstavitev, v kateri so trije nastopajoči skozi igro predstavili poslanstvo in vizijo ideje Walk of Peace.

Po glasovanju je projekt Walk of Peace postal zmagovalec.

1 / 4

Ideja projekta je zgrajena na tragični zgodbi 1. svetovne vojne, ki pa je skupna vsej Evropi (in svetu) in danes povezuje. Srž projekta je ohranjanje in raziskovanje dediščine in spomina, razvoj kulturnega turizma ter širjenje vrednote miru, prijateljstva in sodelovanja med narodi zdaj in za prihodnje rodove.

1 / 2

Walk of Peace je ideja in konkreten projekt, ki temelji na tesnem čezmejnem sodelovanju Slovenije in Italije v zadnjih desetih letih ter skozi transnacionalne projekte EU in druge pobude v zadnjih letih povezuje predstavnike in institucije tudi iz drugih držav (Avstrije, Belgije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Češke, Madžarske, Nemčije, Romunije, Rusije, Slovaške, Ukrajine). Nosi in širi vrednote Evropske unije, zato v njeno moč, odgovornost in priložnost snovalci ideje verjamejo že dvajset let.

Avtor: Andreja Križ

Datum: 26. oktober 2020

Čas branja: 3 min