Skoči do osrednje vsebine

Nedelje s klasičnimi slovenskimi recepti - pohorski lonec

Za deveti tradicionalni recept v nedeljski seriji receptov predstavljamo recept za bogato pohorsko jed. Imenuje se pohorski lonec in v njem najdemo ogromno slastnih slovenskih sestavin.

Pohorski lonec je odlična jed na žlico, značilna za območje Pohorja. Jed je sestavljena iz treh vrst mesa, ješprenove kaše, krompirja, lisičk, jurčkov in slanine.

Sestavine:

  • 2 žlici olja
  • 2 čebuli
  • 50g hamburške slanine
  • 2 stroka česna
  • 250g teletine (pleče)
  • 250g svinjine (pleče)
  • 250g puranjega mesa (file)
  • 1 žlica mletih suhih gob
  • ½ žličke timijana
  • ½ žličke majarona
  • ½ žličke origana
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica peteršilja
  • 300g mešanih gozdnih gob
  • 400g kuhanega ješprenja
  • 400g krompirja
  • 1 žlica jabolčnega kisa ali kisa vloženih kumar
1 / 2

Postopek:

  1. V loncu premešamo sesekljano čebulo in pražimo nekaj minut. Dodamo slanino in česen in pražimo.
  2. Dodamo vse tri vrste mesa in pražimo še 10 minut.
  3. Začinimo z gobami v prahu in začimbami.
  4. Dodamo kuhan ješprenj in 1.5 litra vode. Kuhamo 1 uro.
  5. Dodamo krompir in kuhamo 30 minut.
  6. Začinimo s kisom in posujemo s peteršiljem.
  7. Razdelimo med krožnike in postrežemo.

Podroben recept je objavljen na  jernejkitchen.com

Recepti, objavljeni na @slovenia, so nastali v sodelovanju z @jernejkitchen.com

Avtor: jernejkitchen.com

Datum: 28. julij 2023

Čas branja: 1 min