Tretji recept v naši seriji tradicionalnih slovenskih receptov je prečudovita prekmurska gibanica. Gre za slovensko sladico, ki je preprosto fenomenalna.
Sestavine
Krhko testo
- 200g gladke bele moke
- 100g masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 ščep soli
- 1/4 čajne žličke pecilnega praška
- 10g vanilijevega sladkorja
- 1 jajce
Orehov nadev
- 250g mletih orehov
- 80g sladkorja
- 1 čajna žlička cimeta v prahu
- 10g vanilijevega sladkorja
Makov nadev
- 250g mletega maka
- 80g sladkorja
- 160 ml belega vina (npr. Sivi Pinot)
- 10g vanilijevega sladkorja
- 1/2 čajne žličke cimeta v prahu
Skutni nadev
- 900g polnomastne nepasirane skute
- 1 jajce
- 80g sladkorja
- 10g vanilijevega sladkorja
Jabolčni nadev
- 600g naribanih jabolk (npr. Topaz, Idared, Jona Gold)
- 80g sladkorja
- 10g vanilijevega sladkorja
- 1 čajna žlička cimeta v prahu
- 1/2 čajne žličke naribane limonine lupinice
- 2 žlici krušnih drobtin
Preliv
- 600g kisle smetane
- 2 jajci
- 1 ščep soli
Dodatno
- 300g svežega vlečenega testa
- 230g stopljenega masla, za premaz testa
Postopek
Testo
Najprej pripravimo testo. V skledo stresemo moko, na kocke narezano maslo, sladkor, sol, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Med prsti nadrobimo v peščeno zmes, da se maslo vtre v moko. Dodamo jajce in zagnetemo v krhko testo. Testo pokrijemo z živilsko folijo in prestavimo v hladilnik za 30 minut. Poljubno pripravimo testo do 2 dni vnaprej.
Orehov nadev
V skledo stresemo mlete orehe. Dodamo sladkor, cimet v prahu in vanilijev sladkor. Premešamo in postavimo na stran.
Makov nadev
V skledo stresemo mak, sladkor, belo vino, vanilijev sladkor in cimet v prahu. Premešamo in postavimo na stran.
Skutni nadev
V skledo stresemo skuto in dodamo jajce, sladkor ter vanilijev sladkor. Premešamo in postavimo na stran.
Jabolčni nadev
V skledo stresemo naribana jabolka, sladkor, vanilijev sladkor, cimet v prahu in naribano limonino lupinico. Premešamo in postavimo na stran.
Preliv
V skledi z metlico premešamo kislo smetano, jajce in ščep soli. Postavimo na stran.
Priprava pekača in pečice
Pripravimo pekač v velikosti 20 cm x 30 cm in višine 7 cm. Pekač rahlo namastimo z maslom. Rešetko damo na predzadnjo stopnjo v pečici in pečico segrejemo na 190 stopinj.
Zlaganje gibanice
Krhko testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 3-4 mm v velikosti pekača ter ga z valjarjem prenesemo na pekač. Enakomerno razporedimo in z vilico napikamo po celotni površini. Čez testo damo plast svežega vlečenega testa in ga z zobotrebcem napikamo. Premažemo s stopljenim maslom. Dodamo polovico makovega nadeva, ki ga enakomerno razporedimo. Sledi nekaj žlic preliva iz kisle smetane ter nekajkrat pokapljamo s stopljenim maslom. Ponovno dodamo plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Dodamo polovico skutinega nadeva, ga razporedimo po pekaču. Sledi nekaj žlic preliva iz kisle smetane ter nekajkrat pokapljamo s stopljenim maslom. Ponovno dodamo plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Posujemo s polovico orehovega nadeva, pokapljamo s prelivom in stopljenim maslom. Ponovno dodamo plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Posujemo z drobtinami in razporedimo še polovico jabolčnega nadeva. Vse štiri nadeve še enkrat v enakem zaporedju ponovimo, makov nadev, skutni nadev, orehov nadev in jabolčni nadev. Med nadevi so plasti vlečenega testa in preliva iz kisle smetane in masla. Zaključimo s plastjo vlečenega testa. Preostanek kisle smetane in masla premešamo in skupaj premažemo čez zadnjo plast.
Pečenje
Pekač z gibanico postavimo v predhodno segreto pečico, kjer jo pečemo 1 uro pri 190 stopinjah.
Podroben recept je objavljen na jernejkitchen.com
Recepti, objavljeni na @slovenia so nastali v sodelovanju z @jernejkitchen.com
Datum: 18. junij 2023
Čas branja: 2 min