Skoči do osrednje vsebine

Nedelje s klasičnimi slovenskimi recepti – Prekmurska gibanica

Tretji recept v naši seriji tradicionalnih slovenskih receptov je prečudovita prekmurska gibanica. Gre za slovensko sladico, ki je preprosto fenomenalna.

Sestavine

Krhko testo

  • 200g gladke bele moke
  • 100g masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 ščep soli
  • 1/4 čajne žličke pecilnega praška
  • 10g vanilijevega sladkorja
  • 1 jajce

Orehov nadev

  • 250g mletih orehov
  • 80g sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta v prahu
  • 10g vanilijevega sladkorja

Makov nadev

  • 250g mletega maka
  • 80g sladkorja
  • 160 ml belega vina (npr. Sivi Pinot)
  • 10g vanilijevega sladkorja
  • 1/2 čajne žličke cimeta v prahu

Skutni nadev

  • 900g polnomastne nepasirane skute
  • 1 jajce
  • 80g sladkorja
  • 10g vanilijevega sladkorja

Jabolčni nadev

  • 600g naribanih jabolk (npr. Topaz, Idared, Jona Gold)
  • 80g sladkorja
  • 10g vanilijevega sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta v prahu
  • 1/2 čajne žličke naribane limonine lupinice
  • 2 žlici krušnih drobtin

Preliv

  • 600g kisle smetane
  • 2 jajci
  • 1 ščep soli

Dodatno

  • 300g svežega vlečenega testa
  • 230g stopljenega masla, za premaz testa
  • Prekmurska gibanica na krožniku.

    Prekmurska gibanica je tradicionalna slovenska sladica narejena iz testa, vlečenega testa in kar štirih slastnih nadevov: makovega, orehovega, skutnega in jabolčnega. Foto: jernejkitchen.com

Postopek

Testo

Najprej pripravimo testo. V skledo stresemo moko, na kocke narezano maslo, sladkor, sol, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Med prsti nadrobimo v peščeno zmes, da se maslo vtre v moko. Dodamo jajce in zagnetemo v krhko testo. Testo pokrijemo z živilsko folijo in prestavimo v hladilnik za 30 minut. Poljubno pripravimo testo do 2 dni vnaprej.

Orehov nadev

V skledo stresemo mlete orehe. Dodamo sladkor, cimet v prahu in vanilijev sladkor. Premešamo in postavimo na stran.

Makov nadev

V skledo stresemo mak, sladkor, belo vino, vanilijev sladkor in cimet v prahu. Premešamo in postavimo na stran.

Skutni nadev

V skledo stresemo skuto in dodamo jajce, sladkor ter vanilijev sladkor. Premešamo in postavimo na stran.

Jabolčni nadev

V skledo stresemo naribana jabolka, sladkor, vanilijev sladkor, cimet v prahu in naribano limonino lupinico. Premešamo in postavimo na stran.

Preliv

V skledi z metlico premešamo kislo smetano, jajce in ščep soli. Postavimo na stran.

Priprava pekača in pečice

Pripravimo pekač v velikosti 20 cm x 30 cm in višine 7 cm. Pekač rahlo namastimo z maslom. Rešetko damo na predzadnjo stopnjo v pečici in pečico segrejemo na 190 stopinj.

Zlaganje gibanice

Krhko testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 3-4 mm v velikosti pekača ter ga z valjarjem prenesemo na pekač. Enakomerno razporedimo in z vilico napikamo po celotni površini. Čez testo damo plast svežega vlečenega testa in ga z zobotrebcem napikamo. Premažemo s stopljenim maslom. Dodamo polovico makovega nadeva, ki ga enakomerno razporedimo. Sledi nekaj žlic preliva iz kisle smetane ter nekajkrat pokapljamo s stopljenim maslom. Ponovno dodamo plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Dodamo polovico skutinega nadeva, ga razporedimo po pekaču. Sledi nekaj žlic preliva iz kisle smetane ter nekajkrat pokapljamo s stopljenim maslom. Ponovno dodamo plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Posujemo s polovico orehovega nadeva, pokapljamo s prelivom in stopljenim maslom. Ponovno dodamo plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Posujemo z drobtinami in razporedimo še polovico jabolčnega nadeva. Vse štiri nadeve še enkrat v enakem zaporedju ponovimo, makov nadev, skutni nadev, orehov nadev in jabolčni nadev. Med nadevi so plasti vlečenega testa in preliva iz kisle smetane in masla. Zaključimo s plastjo vlečenega testa. Preostanek kisle smetane in masla premešamo in skupaj premažemo čez zadnjo plast.

Pečenje

Pekač z gibanico postavimo v predhodno segreto pečico, kjer jo pečemo 1 uro pri 190 stopinjah.

Podroben recept je objavljen na  jernejkitchen.com

Recepti, objavljeni na @slovenia so nastali v sodelovanju z @jernejkitchen.com

Avtor: jernejkitchen.com

Datum: 18. junij 2023

Čas branja: 2 min