Skoči do osrednje vsebine

Nedelje s klasičnimi slovenskimi recepti – Belokranjska pogača

Na vrsti je že peti tradicionalni recept v naši nedeljski seriji tradicionalnih receptov. Danes bomo delali čudovito belokranjsko pogačo.

Gre za odličen kruh, pogačo, ki jo postrežemo za predjed, ob narezkih in posebnih priložnostih. Zanimivo pa je, da pogače ne smemo rezati, ampak jo lahko samo trgamo.

Sestavine:

  • 100ml vode, za kvasec
  • 1/2 žličke sladkor
  • 10g suhega kvasa 
  • 200ml vode, za testo
  • 500g gladke bele moke
  • 8g soli
  • 1 jajce, za premaz
  • ščep grobe morske soli
  • 1/2 žlicke kumine (zrna)
1 / 2

Postopek:

  1. Premešamo vodo, sladkor in kvas. Postavimo na stran za 5 minut.
  2. Kvasno mešanico, vodo, moko in sol zgnetemo v prožno testo in pustimo vzhajati 20 minut.
  3. Z rokami raztegnemo testo v premer 30 cm. Nato s sploščimo do debeline 1 do 2 cm, proti robu se debelina zmanjšuje. Rob mora biti nižji kot sredina in testo se ne sme dotikati pekača.
  4. Z nožem za razrez testa ali s strgalom naredimo zareze. Najprej naredimo zarezo na sredini, nato še na vsaki strani tri. Zarez mora biti sedem.
  5. Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem, posuje z zrni kumine in grobo morsko soljo.
  6. Pečemo 20 - 25 minut pri 220 C.

Podroben recept je objavljen na  jernejkitchen.com

Recepti, objavljeni na @slovenia, so nastali v sodelovanju z @jernejkitchen.com

Avtor: jernejkitchen.com

Datum: 30. junij 2023

Čas branja: 1 min