Skoči do osrednje vsebine

Nedelje s klasičnimi slovenskimi recepti - sardele na šavor

Na vrsti je deseti tradicionalni slovenski recept v naši nedeljski seriji receptov. Predstavljamo recept za nekaj lahkega iz morskega dela Slovenije - sardele na šavor oziroma sardele v čudoviti marinadi.

Ta čudovita jed je popolna kot predjed ali glavna jed in jo lahko enostavno pripravite vnaprej (in shranite v hladilniku).

Sestavine:

  • 600g sardel
  • 100g ostre moke
  • 150ml olivnega olja, za cvrtje
  • 100ml belega olja, za cvrtje
  • 3 žlice olivnega olja, za marinado
  • 1 večja čebula
  • 3 stroki česna
  • 5 – 6 češnjevih paradižnikov (poljubno)
  • 250ml belega vina
  • 50ml vinskega kisa
  • 100ml vode
  • 3 lovorovi listi
  • ½ žličke celega popra
  • 1 žlica sesekljanega rožmarina
  • 1 žlička drobtin
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 limona
1 / 2

Postopek:

  1. Sardele očistimo, povaljamo v moki in ocvremo do zlate barve.
  2. Za marinado v ponvi na olju prepražimo čebulo in česen. Poljubno dodamo še paradižnike.
  3. Zalijemo z vinom, kisom in vodo. Pokuhamo, da alkohol izpari.
  4. Začinimo z začimbami in zelišči in dodamo drobtine, da se omaka rahlo zgosti.
  5. Pričnemo z zlaganjem. V manjšo posodo damo polovico sardel in prelijemo s polovico marinade. Sledi še ena plast sardel in marinade.
  6. Po vrhu razporedimo rezine limone in sesekljan peteršilj.
  7. Postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, ali čez noč, nato postrežemo.

Podroben recept je objavljen na  jernejkitchen.com

Recepti, objavljeni na @slovenia, so nastali v sodelovanju z @jernejkitchen.com

Avtor: jernejkitchen.com

Datum: 4. avgust 2023

Čas branja: 1 min