Na vrsti je deseti tradicionalni slovenski recept v naši nedeljski seriji receptov. Predstavljamo recept za nekaj lahkega iz morskega dela Slovenije - sardele na šavor oziroma sardele v čudoviti marinadi.
Ta čudovita jed je popolna kot predjed ali glavna jed in jo lahko enostavno pripravite vnaprej (in shranite v hladilniku).
Sestavine:
- 600g sardel
- 100g ostre moke
- 150ml olivnega olja, za cvrtje
- 100ml belega olja, za cvrtje
- 3 žlice olivnega olja, za marinado
- 1 večja čebula
- 3 stroki česna
- 5 – 6 češnjevih paradižnikov (poljubno)
- 250ml belega vina
- 50ml vinskega kisa
- 100ml vode
- 3 lovorovi listi
- ½ žličke celega popra
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- 1 žlička drobtin
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 limona
Postopek:
- Sardele očistimo, povaljamo v moki in ocvremo do zlate barve.
- Za marinado v ponvi na olju prepražimo čebulo in česen. Poljubno dodamo še paradižnike.
- Zalijemo z vinom, kisom in vodo. Pokuhamo, da alkohol izpari.
- Začinimo z začimbami in zelišči in dodamo drobtine, da se omaka rahlo zgosti.
- Pričnemo z zlaganjem. V manjšo posodo damo polovico sardel in prelijemo s polovico marinade. Sledi še ena plast sardel in marinade.
- Po vrhu razporedimo rezine limone in sesekljan peteršilj.
- Postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, ali čez noč, nato postrežemo.
Podroben recept je objavljen na jernejkitchen.com
Recepti, objavljeni na @slovenia, so nastali v sodelovanju z @jernejkitchen.com
Datum: 4. avgust 2023
Čas branja: 1 min