Skoči do osrednje vsebine

Nedelje s klasičnimi slovenskimi recepti

Želite okusiti Slovenijo? Prihodnjih 10 nedelj bomo z vami delili 10 tradicionalnih slovenskih receptov, ki so kot nalašč za poustvarjanje doma.

Recepti, objavljeni na @slovenia so nastali v sodelovanju z @jernejkitchen.com

Najprej predstavljamo recept za Idrijske žlikrofe.

1 / 2

Idrijski žlikrofi so čudovite testenine, polnjene s kuhanim krompirjem, začimbami, čebulo in mastjo. Postrežemo jih kot predjed, glavno jed ali prilogo.

Sestavine:

  • 300 g gladke bele moke
  • 2 jajci
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 2 - 3 žlice mleka 

Nadev:

  • 500 g krompirja
  • 50 g masti z ocvirki ali zaseke
  • 1 večja čebula
  • 1 žlica sesekljanega drobnjaka
  • 1/2 žlice sesekljanega majarona

Postopek:

  1. Najprej pripravimo testo. V skledo stresemo moko. Dodamo jajci, olje in mleko. S kuhalnico premešamo, nato pa zgnetemo v prožno testo. Postavimo ga v hladilnik za vsaj 1 uro.
  2. Čebulo olupimo, sesekljamo in na masti prepražimo, da postekleni in se zmehča, približno 8 - 10 minut pri šibkem ognju.
  3.  Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Kuhamo do mehkega, približno 15 minut. V skledo s krompirjem stresemo čebulo in maščobo. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo sesekljan drobnjak, sesekljan majaron in pretlačimo v pire. Postavimo na stran, da se krompir ohladi na sobno temperaturo. Oblikujemo kroglice v velikosti lešnika.
  4. Testo razdelimo na štiri dele, vzamemo pri kos testa, preostalega pa pokrijemo. Testo razvaljamo na debelino enega do dveh milimetrov. Na testo polagamo kroglice nadeva, med njimi naj bo za en palec razmaka. Testo preložimo čez kroglice in med kroglicami stisnemo, da se testo sprime in nastanejo žepki. Zgornji rob odvečnega testa odrežemo. Nato med kroglicami prerežemo testo in ga ob straneh dobro stisnemo, da nadev ne bo uhajal. Zgoraj vtisnemo vdolbinico, da dobijo žlikrofi značilno obliko klobuka. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin.
  5. V slan krop stresemo žlikrofe in jih kuhamo 3 - 4 minute.
  6. Večjo ponev pristavimo na zmeren ogenj, dodamo maslo in počakamo, da se stopi. Ko se maslo prične peniti, dodamo žajbelj in ga rahlo prepažimo, da zadiši, približno 1 - 2 minuti. Dodamo polovico kuhanih žlikrofov in vodo. Premešamo in kuhamo še 2 - 3 minute, da se omaka poveže in zgosti. V jed vmešamo še sesekljan drobnjak in postrežemo. Dober tek!

Podroben recept je objavljen na  jernejkitchen.com

Spremljajte @slovenia in @jernejkitchen.com.

Avtor: Danila Golob

Datum: 4. junij 2023

Čas branja: 1 min