Skoči do osrednje vsebine

Ljubljana – najboljše evropsko mesto za krajše oddihe

Ljubljana je prejemnica prestižnega naziva najboljše evropsko mesto za krajše oddihe, ki ga podeljuje organizacija European Best Destinations, vodilni potovalni spletni portal, posvečen promociji kulture in turizma v Evropi.

Naziv je potrditev izjemne privlačnosti Ljubljane in njene edinstvenosti kot vrhunske destinacije za popotnike, ki si želijo nepozabnih mestnih doživetij.

Slovenska prestolnica je naziv prejela na podlagi merjenja obiska spletnega portala European Best Destinations (europeanbestdestinations.com). V zadnjem letu je ta portal obiskalo 7,2 milijona obiskovalcev, med njimi 26 % iz Združenega kraljestva, 14 % iz ZDA, 6 % iz Avstralije, 5 % iz Kanade in 5 % iz Nemčije. Stran Ljubljane je bila najbolj obiskana v zadnjih 12 mesecih, saj jo je obiskalo 243.089 obiskovalcev. Največ teh obiskovalcev spada v starostno skupino med 18 in 24 let (30,4 %), sledijo jim obiskovalci v starostnih skupinah 25–34 let (18,8 %) in 35–44 let (17,9 %), kar kaže na priljubljenost Ljubljane med mlajšimi in aktivnimi popotniki.

  • Plečnikova tržnica ob reki. Ljudje sedijo v lokalu na drugem bregu reke. .

    Ljubljana je vodilna destinacija na mnogih področjih, pomembnih za popotnike, ki iščejo avtentičnost, visoko kakovost storitev, varnost in edinstvena doživetja. Foto: Miran Kambič/www.slovenia.info

Maximilien Lejeune, direktor organizacije European Best Destinations, ni presenečen nad rezultatom, saj je Ljubljana že dokazala svojo privlačnost z nazivom najboljša evropska destinacija leta 2022, za katerega je prejela glasove rekordnega števila popotnikov izven Slovenije. Rezultati kažejo tudi velike multiplikativne učinke prejšnjega naziva. Zaradi tega naziva je Ljubljana prejela mednarodno promocijo v vrednosti več kot 10 milijonov evrov, medtem ko je bila vrednost promocije naziva najboljše zelene prestolnice v Evropi v letu 2021 ocenjena na 1,6 milijona evrov.

 »Ljubljana je trendovska, a varna destinacija, kjer se vsak počuti dobrodošlega. Je odprto, družinam prijazno in zeleno kulturno središče, o katerem vsi sanjajo, da bi ga obiskali,« pravi Maximilien Lejeune.

V organizaciji so prepričani, da je Ljubljana vodilna destinacija na mnogih področjih, pomembnih za popotnike, ki iščejo avtentičnost, visoko kakovost storitev, varnost in edinstvena doživetja. Ljubljana se uvršča med vodilne destinacije v Evropi, kar je rezultat prizadevanj za prijazno mesto, trajnostno delovanje in kakovostne dogodke. To potrjujejo tudi visoke ocene na platformi TravelSat, kjer je Ljubljana krepko presegla povprečje drugih evropskih destinacij – 88 točk v letu 2022 v primerjavi s povprečjem 34 točk za vse evropske destinacije.

1 / 2

»V Turizmu Ljubljana izjemno cenimo prejeta priznanja in nagrade in smo nanje ponosni. Prejeta nagrada ima izjemno velik pomen, kajti temelji na mnenjih ljudi, ki so obiskali našo prelepo destinacijo. Zavedamo se, da so njihove izkušnje in vtisi ključni, saj so najboljša potrditev kakovosti našega skupnega dela ter naše predanosti ustvarjanju vrhunskih doživetij. S svojimi mnenji so popotniki postali del naše zgodbe, ki se razvija in raste skupaj z vsako novo izkušnjo. Zato si bomo še naprej prizadevali zagotavljati vrhunsko kakovost, gostoljubnost in edinstvenost, da bi vsak obiskovalec doživel neponovljive trenutke v Ljubljani. To nas navdihuje in motivira, da nadaljujemo svoje poslanstvo – ustvarjati nepozabne trenutke in pustiti trajen vtis v srcih naših obiskovalcev. Destinaciji pa prinaša odlično vidljivost in neprecenljivo promocijsko vrednost,« je povedala mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Vir: Turizem Ljubljana

Avtor: Danila Golob

Datum: 16. junij 2023

Čas branja: 2 min