Skoči do osrednje vsebine

Ob dnevu slovenskega športa – povezovanje, združevanje in krepitev nacionalne identitete

Življenjski ritem je vse hitrejši in napornejši, ob stalnem pomanjkanju časa pa je športna rekreacija vse bolj priljubljena in uveljavljena. Redna fizična dejavnost je namreč pomembna za zdravje, boljšo motivacijo in dobro počutje, šport pa tudi navdihuje ter povezuje. Je eden od dejavnikov, ki vplivajo na negovanje in krepitev nacionalne identitete posameznika. Letos bomo Slovenci prvič obeležili dan slovenskega športa, in sicer v sredo, 23. septembra.

" To je praznik s posebnim pomenom, posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem pomenu, s posebnim poudarkom, da vsi državljani praznik obeležijo z lastno telesno dejavnostjo," so poudarili na Olimpijskem komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez (OKS - ZŠZ), ki je tudi pobudnica predloga za nov državni praznik.

Ne le slovenska športna javnost, podprle so jo tudi lokalne skupnosti, Strokovni svet Republike Slovenije za šport, poslanske skupine in številni drugi. Prav zato bo na ta dan na Trgu republike v Ljubljani postavljen največji športni poligon s pestro paleto vadb in dejavnosti za vse generacije. Tega dne bodo v Novem mestu športne igre zaposlenih, na Bledu pa bodo slavnostno obeležili 20-letnico trojne slovenske zmage na olimpijskih igrah v Sydneyju, ko so se v zgodovino zapisali Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec.

  • Matevz Fevzar 2

    Iztok Čop, Rajmond Debevec in Luka Špik. Foto: Matevž Fevžar

Motivacija in vztrajnost – ključ do zdravega življenja

Glavni namen je čim širše približati šport ljudem in jih spodbuditi k zdravemu, aktivnemu življenju. Človek se namreč med gibanjem sprosti in umiri, razvija samozavest, vztrajnost in potrpežljivost.

" Športno udejstvovanje ne pomeni le osvajanja in krepitve motoričnega znanja, gre za krepitev telesa, zdrav način življenja, urjenje v potrpežljivosti, vztrajnosti. Dan slovenskega športa je naš praznik, zato ga praznujmo skupaj. Skupaj s podporniki in partnerji na letošnji praznični dan pripravljamo številne rekreativne športne dogodke za vse starosti. Športna rekreacija pomeni povsem preprosto potrebo po gibanju in željo, da svoje veselje in energijo delimo s prijatelji. Pomeni trenutke, ko športna dejavnost ponuja svoje pravo bistvo. Človek je ustvarjen za gibanje, brez katerega naše telo in um, naša energija začne počasi upadati. Zato naj s športom praznuje vsa Slovenija," so pojasnili na OKS - ZŠZ. Slovenski vrhunski športniki nas postavljajo na svetovni zemljevid sveta, nas navdajajo s ponosom in krepijo našo narodno zavest.

1 / 2

Slovenski vrhunski športniki nas postavljajo na svetovni zemljevid sveta, nas navdajajo s ponosom in krepijo našo narodno zavest. Obenem pa posameznike spodbujajo, da se tudi sami ukvarjajo s športom, oziroma izberejo prostočasno dejavnost, ki nanje dobro vpliva in jih navdaja z zanosom in voljo.

Slovenija se je tako pridružila sedmim državam, ki obeležujejo nacionalni dan športa (Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska).

" Fizična dejavnost vzgaja in spodbuja pozitivne vrednote, zato ima velik vpliv tudi na razvoj otroka," so dodali na OKZ - ZŠZ. Dan športa je uvod v povsem športno obarvan teden, saj bo v času od 23. do 30. septembra že šesti evropski teden športa. Po vsej Sloveniji se bodo vrstile številne prireditve, kot so vodene vadbe, športne igre, predstavitve posameznih športov, strokovni posveti in dejavnosti za najmlajše.

Avtor: Alja Pahor

Datum: 22. september 2020

Čas branja: 1 min