Skoči do osrednje vsebine

Praznujmo skupaj dan slovenskega športa

Slovenija obeležuje dan slovenskega športa 23. septembra – na ta datum se spominjamo prvič zaigrane slovenske himne na Olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000. Osrednja prireditev ob praznovanju državnega praznika bo na Kongresnem trgu v Ljubljani. Tedaj se začne tudi evropski teden športa, ki ga na pobudo Evropske komisije obeležujemo med 23. in 30. septembrom.

Slovenci smo drugi na svetu po osvojenih olimpijskih medaljah na prebivalca in dobitniki številnih kolajn na svetovnih prvenstvih. Vrhunski športni dosežki, izjemne naravne danosti, visoko razvita infrastruktura ter športna vzgoja v osnovnih in srednjih šolah so le nekateri od dejavnikov, ki prispevajo k naši vseživljenjski povezanosti s športom in nas motivirajo, da velik del svojega prostega časa namenjamo športnim in rekreativnim dejavnostim. Smo športni narod, kar potrjujejo polna šolska igrišča mladih, zapolnjene gorske in hribovske koče ter športni navdušenci vseh generacij v športnih dvoranah in centrih za fitnes. Šest od desetih Slovenk in Slovencev se z rekreativno športno dejavnostjo ukvarja več kot dve uri in pol tedensko, štirje od desetih pa športu namenijo več kot pet ur tedensko.

Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS – ZŠZ) razglasila 23. september za dan slovenskega športa.

1 / 2

Bodimo aktivni

Dan slovenskega športa je dan za šport. Otroci v vrtcih in šolah ga bodo obeležili s športnim dnevom, na delovnih mestih si vzemimo čas za aktivni odmor, v prostem času se razgibajmo v naravi.

Olimpijski komite Slovenije in športne zveze bodo pripravili številne dogodke po Sloveniji.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo 23. septembra osrednja prireditev, se bodo lahko obiskovalci, tako najmlajši kot tudi starejši, lotili pripravljenih športnih izzivov.

Ob 12. uri bo zaključek dogodka s simbolno prireditvijo, Predsednikovim tekom po Slovenski cesti.

V soboto, 24. septembra, se lahko udeležimo brezplačnega skupinskega teka BeActive, ki se bo začel ob 18. uri na Kongresnem trgu z ogrevanjem ob glasbi. Nato bodo udeleženci skupaj pretekli približno pet kilometrov po slovenski prestolnici. V soboto in nedeljo pa OKS na Kongresnem trgu za mlade športne navdušence pripravlja olimpijski festival z lisjakom Foksijem.

  • Banner Olimpijski festival

    V soboto in nedeljo OKS na Kongresnem trgu za mlade športne navdušence pripravlja olimpijski festival z lisjakom Foksijem.

Že pred praznikom je po številnih slovenskih mestih gostovala avtorska razstava, posvečena dnevu športa. Razstava zajema kratek pregled nekaterih zgodovinskih okoliščin in dogodkov ter osebnosti, ki so pomembno prispevale k temu, da se danes uvrščamo med redke narode v svetu, ki so prepoznali vlogo športa pri ohranjanju svoje samobitnosti.

Tudi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije so še pred živahnim dogajanjem ob dnevu slovenskega športa odprli razstavo z naslovom V čevljih zmagovalcev – Slovenc in Slovenke ter njihovi športni dosežki.

»Sedmi september je svetovni dan fer pleja, kmalu bomo tretjič praznovali dan slovenskega športa, sledil bo evropski teden športa. Razstava vse to lepo zaokrožuje,« je ob njenem odprtju dejal Miro Cerar, s tridesetimi medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik. Razstava, ki prikazuje pregled največjih športnih uspehov in omogoča, da se tudi mlajši navdušenci pobliže seznanijo s posameznimi panogami in junaki športnih aren, bo na ogled do 1. aprila 2023.

1 / 2

Na ta dan, 23. septembra, pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa. To je namreč tudi datum začetka evropskega tedna športa, ki je pobuda Evropske komisije, katere namen je spodbuditi ljudi k telesni dejavnosti in skrbi za zdravje.

Naj bo to dan, ko sleherni Slovenec in Slovenka s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športa, ki ima številne koristne učinke: krepi zdravje, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

Video: Dan slovenskega športa na Kongresnem trgu v Ljubljani

Na Kongresnem trgu v Ljubljani smo posneli dogajanje in pridobili nekaj izjav udeležencev.

Avtor: Danila Golob

Datum: 23. september 2022

Čas branja: 2 min