Skoči do osrednje vsebine

5533 starejših ima zaradi Mobilnih herojev boljše digitalne spretnosti

Novembra lani se je zaključil prvi krog izobraževanj s projektom Mobilni heroji, s katerim so usposobljeni strokovnjaki s potujočo učilnico v lokalnih ruralnih okoljih od maja 2023 digitalno opismenjevali starejše od 55 let. Usposabljanja so bila zelo dobro obiskana. Na 313-ih usposabljanjih po vsej državi je kar 5533 starejših bistveno povečalo svoje digitalne spretnosti.

Inovativno učno okolje

Poleg uvajanja novih, prožnih oblik učenja v inovativnem učnem okolju, so bila na brezplačnih IKT delavnicah starejšim na voljo tudi individualna svetovanja ter druge storitve za učinkovito uporabo sodobnih tehnologij. Na usposabljanjih, ki so trajala štiri pedagoške ure, so se starejši naučili osnovne rabe pametnih telefonov, računalnikov in tablic ter aplikacij, družbenih omrežij, ravnanja z elektronsko pošto in dostopanja do določenih storitev, kot je denimo e-zdravje. Udeleženci, ki niso imeli svoje opreme, so si jo lahko izposodili na delavnicah. 

  • Starejši občani sedijo za mizo v učilnici.

    Mobilna enota, ki je potovala po ruralnih področjih, je prinesla delavnice o digitalnih kompetencah do starejših v njihovem lokalnem okolju. Foto: Arhiv Ukom

Večja neodvisnost in boljša informiranost starejših

Uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologij starejšim nesporno omogoča višjo kakovost življenja, večjo neodvisnost, boljšo informiranost, lažji dostop do inovativnih storitev, zmanjševanje vrzeli med mestnimi in podeželskimi območji, odpravo strahu pred neustavljivim napredkom tehnologije ter lažjo vključenost in aktivno udeležbo v družbi. Prepričani smo namreč, da lahko starejši z izkušnjami in modrostjo pomembno prispevajo na vseh ravneh družbenega in gospodarskega razvoja ter napredka. 

  • V ospredju starejši občani sedijo za mizo in poslušajo predavatelja v ozadju.

    Projekt želi pomagati starejšim, da v svojem okolju s pomočjo pametnega kombija pridobijo nove veščine. Foto: Arhiv Ukom

Mobilni heroji v večini občin po Sloveniji

Mobilne heroje je gostilo 171 slovenskih občin (od skupno 212, kar pomeni, da so bili Mobilni heroji v 80 odstotkih občin) v vseh dvanajstih statističnih regijah. V nekaterih občinah, predvsem večjih, je bilo v sedmih mesecih tudi do pet usposabljanj na različnih lokacijah. Največ usposabljanj je bilo v Osrednjeslovenski, Savinjski, Podravski in JV Slovenski regiji. 

S projektom bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu; objavljeno je že tudi novo javno naročilo za izvajanje neformalnih usposabljanj za dvig digitalnih kompetenc pri starejših od 55 let Razpisna dokumentacija je na voljo na portalu javnih naročil. 

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 4. januar 2024

Čas branja: 3 min