Skoči do osrednje vsebine

Tudi letošnja okrasitev bazilike Sv. Petra je bila slovenska

Sabina Šegula in Peter Ribič sta tudi letos krasila prostore Vatikana, tokrat oltar bazilike sv. Petra. To je poseben dosežek zato, ker si dogajanje ob veliki noči po vsem svetu ogleda več kot 500 milijonov ljudi. Slovenska hortikultura in floristika se tako predstavi celemu svetu.

Poleg službenih vatikanskih vrtnarjev in Nizozemcev, ki jim po tradiciji vsako leto pripada okrasitev Trga svetega Petra, sta Slovenca edina, ki lahko krasita posvečene prostore najbolj znanega mesta na svetu. S tem že vrsto let odpirata vrata tudi slovenskim podjetjem, s katerimi sodelujeta. Lansko leto sta tako za okrasitev ob veliki noči i božiču uporabila slovenske orhideje in slovenske božične zvezde.

1 / 2

Navdih sta našla v najlepši roži s trnjem

Letos je bila rdeča nit njune dekoracije vrtnica. Uporabila sta mnogocvetne vrtnice, okoli 15.000 različnih vrst od bele do različnih rožnatih odtenkov in nianse do vijolične barve.

Pastelno paleto vrtnic so dopolnile matjole v beli, nežno rumeni in vijoličasti pastelni barvi. Poleg tega cvetja sta uporabila še bele in rumeno - zelene nageljne. Na glavnem oltarju je bilo v 10 - metrski dekoraciji dodano še 30 cvetov nežno modre hortenzije. Dekoracija je bila narejena v vegetativnem dekorativnem stilu, ki je bil oblikovan v vrt. Dekoracija glavnega oltarja je bila dolga 80 m. Poleg tega je bila dodana še dekoracija prostora, kjer sedi papež ob tradicionalni velikonočni maši.

1 / 2

Živahna narava

Pomlad prinaša obilje različnih barv, znova zaživijo nepričakovane oblike in kompozicije. Vse pa nas sili k temu, da naravo občudujemo in jo cenimo. Tudi naša slovenska vrtnarja sta z okrasitvijo pričarala videz živahne narave. Spomladi se vse prebuja in cvetje nam polepša sprehode, vazo na mizi ali okenske police. Cvetje, še posebej pomladansko, je čudovito in zato navdihujoče. 

 

Vrtnica: tradicionalni simbol ljubezni in rajske lepote ter popolnosti.

Matjola: sreča in dolgo zadovoljno življenje.

Nagelj: Božanski cvet, izraža naklonjenost bogov.

Hortenzija: hvaležnost, milost in lepota.

Avtor: Tanja Glogovčan-Belančić

Datum: 12. april 2023

Čas branja: 2 min