Skoči do osrednje vsebine

Žive jaslice v Postojnski jami

Podzemni kraški svet je poln presenečenj. Za Postojnsko jamo to še posebej velja ob božičnem času, ko se med njenimi kapniki uprizarja svetopisemska zgodba o božjem rojstvu. Obiskovalci pa lahko med ogledom predstave in spotoma, ob sprehodu skozi postojnsko podzemlje, občudujejo najlepše kapniške kotičke.

Veseli december se je s prižigom novoletne smrečice v Koncertni dvorani Postojnske jame v podzemlju Postojnske jame že začel, vrhunec dogajanja pa bo med 25. in 30. decembrom, ko bodo zaživele že 32. žive jaslice v Postojnski jami. Priprave na spektakel so trajale več mesecev.

  • Vlakec v Postojnski jami

    Vožnja z vlakcem v Postojnski jami. Foto: Postojnska jama

»Obetamo si največji spektakel v zgodovini živih jaslic v Postojnski jami,« obljublja predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj. »Aktualne razmere v svetu kličejo po miru, po ljubezni. In mi letošnje žive jaslice posvečamo miru. Tako na površju kot tudi v podzemlju.«

Obiskovalcem bo poleg vznemirljive vožnje z vlakcem na ogled 16 pravljično lepih svetopisemskih prizorov, ob tem bodo nastopili kar štirje vrhunski slovenski vokalisti.

Predstava v Postojnski jami je zagotovo ena najlepših podob božiča na svetu. Obiskovalci pa uživajo v veličastnem ambientu kraškega podzemlja, blišču prazničnih luči in zimzelenih božičnih melodijah.  

Jama je z vidika akustike prvovrstno prizorišče, je pa tudi izredno zahtevno zvočno okolje, zato organizatorje pri izboru nastopajočih vodita tudi emocionalna kakovost glasu in virtuoznost petja.

1 / 2

Postojnska jama kot unikatno umetniško delo

Z živimi jaslicami si v Postojnski jami prizadevajo postati del Unescove nesnovne kulturne dediščine, zato se priprave začnejo že več kot pol leta pred dogodkom. Organizatorji in režiser skupaj snujejo nove zamisli, iščejo še ne videno – vse, kar je izjemno in se lepo spaja z okoljem. Zdaj si lokalni igralci, ki uprizarjajo lik Jožefa, že lahko lepo počešejo gosto brado, unikatne kreacije, zasnovane najprej na papirju, pa so kot prestižni kostumi že objele telesa igralcev. »Ker marsikateri lik v predstavi praktično raste z živimi jaslicami, imamo tudi točen vpogled v to, koliko so naši najmlajši angelčki zrasli v enem letu,« nasmejano pripoveduje koordinator prireditve.

»Sicer pa je Postojnska jama izjemen naravni spomenik, ki ga v času praznovanja božiča obiskovalcem predstavimo kot veličastno naravno umetniško delo,« pravijo v Magičnem gledališču Serpentes, s katerim organizatorji dogajanja v Postojnski jami že vrsto let sodelujejo pri pripravi živih jaslic.

»To dosegamo z vsemi izraznimi sredstvi, ki so nam na voljo: s svetlobo in videom, z glasbo, unikatnimi kostumi in maskami, s stilizirano govorico teles in emocionalno lepoto živega petja.«

1 / 3

Edinstven dogodek

Žive jaslice so edinstveni dogodek na svetovni ravni tudi zato, ker nas kot skupnost povezujejo s simbolnim potovanjem skozi podzemni labirint ter nas navdihujejo, da najprej najdemo notranji mir in iz tega zajemamo energijo za mir in ljubezen v svetu.

Takšno prireditev so v postojnskem kraškem podzemlju prvič organizirali leta 1989.

Do zamisli je prišlo povsem naključno. Ko je Grega Tozon, režiser prvotnih jaslic, skupaj s Slovenskim oktetom in osebjem Postojnske jame iskal lokacijo za snemanje okteta, je pred začetkom Tartarusa ugledal kapniško skulpturo, ki se imenuje Baldahin. Takoj so mu pred oči stopile jaslice, ki so jih v času njegovega otroštva postavljali doma. Porodila se mu je zamisel o postavitvi živih jaslic v Postojnski jami. V vseh teh letih ni bilo božiča brez jaslic v Postojnski jami, pečat pa so jim dali različni ustvarjalci in načini izvedbe.

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 22. december 2022

Čas branja: 2 min