Skoči do osrednje vsebine

Lesena novoletna drevesca in okraski LesnaVesna

Arhitekta in oblikovalca Eva Štrukelj in Ignacio Lopez Sola oblikovalskega studia LesnaVesna ustvarjata lesene izdelke, s katerimi ohranjata zgodovinsko izročilo v sodobni preobleki.

Les je eden od naravnih virov, ki jih ima Slovenija v obilju. V studiu LesnaVesna uporabljajo predvsem les slovenskega porekla, veliko je tudi ročnega dela, saj želijo podpreti lokalne vire in ljudi. Ustvarjajo in izdelujejo leseno pohištvo, projektirajo notranje prostore in imajo lastno linijo unikatnih lesenih kosov.

Izdelki so narejeni z veliko ljubezni in prizadevanjem za obujanje tradicije v različnih oblikah sodobnega oblikovanja ter ob uporabi današnje tehnologije.

  • Detajl dveh božičnih drevesc, izrezljanih iz lesenih plošč z luknjami za okrasitev, in treh orehov na mizi.

    Lesena novoletna drevesca. Foto: LesnaVesna arhiv

Sprehodimo se po domačem gozdu

»Ideje dobim iz sveta okrog sebe. Opazujem oblike v naravi, zanimajo me etnologija, otroška igrivost, izdelki slovenske obrti, starih mojstrov iz preteklih stoletij … Ideje so vsepovsod, če smo odprti do življenja,« pravi Eva Štrukelj. Tudi v čudovitih lesenih novoletnih smrečicah Gozdni sprehod, Snežni oblaček in Zimska roža je ujeta lepota naše narave.

Smrečice so narejene iz bukove vezene plošče, ročno brušene in barvane z naravnimi olji.

Vsaka pa je prav posebna. Gozdni sprehod, največje drevesce, je poklon slovenskim gozdovom. Prosto stoječa konstrukcija omogoča, da sestavimo božično drevo, kosi živalske sestavljanke pa ji dodajo zabavo in interakcijo. Otrok se lahko »sprehodi po gozdu«, ko številne gozdne živalce vstavlja v odprtine, poseda ptičke na veje, zajca skrije za drevo. V luknjice se lahko obesijo kroglice ali zavežejo barvni trakovi. Drevesce je igrivo in odpira spet domišljije ter zabave.

  • Dve smrečici, izrezljani iz lesenih plošč, z vejami v obliki rož.

    Zimska roža je lesena rastlina, spominja na rožo in smrečico hkrati, z luknjicami, ki potekajo vzdolž drevesca vse do cvetov. Foto: LesnaVesna arhiv

Snežni oblaček in Zimska roža sta manjši smrečici, ki ju lahko postaviš na mizo, obesiš na strop ali pa namestiš kot prostostoječi. »Snežni oblaček je puhastih oblik kot mehki zasneženi kupi snega v slovenskih hribih. Slika, ki pomeni zimo, veselje, dom, vse vrednote, s katerimi smo zrasli ter nas v srcu spremljajo v odraslo življenje,« opiše smrečico Eva Štrukelj. Tudi Snežni oblaček ima luknjice za okrasitev.

Zimska roža je lesena rastlina, spominja na rožo in smrečico hkrati, z luknjicami, ki potekajo vzdolž drevesca vse do cvetov. Zakaj roža? »Ker je ravno cvetje tisto, ki ga najbolj pogrešamo v dolgih zimskih dneh,« pove arhitektka in oblikovalka ter doda: »Trenutno mi je najbolj pri srcu Zimska roža. Ker je preprosta, ženska, mehka.«

1 / 2

Kolekcija DomaDoma

Tudi pri obeskih z imenom DomaDoma, narejenih iz topolovega lesa, sta arhitekta in oblikovalca izhajala iz slovenskih korenin. Vsak obesek je namreč značilen slovenski ljudski motiv. Kolekcija je tudi šaljiva, saj je obesek opremljen s šaljivim opisom v dveh jezikih. Naj novoletno smrečico krasijo medved, jabolčno srce, zmaj, potica, drevo.

  • Štirje leseni obeski: v obliki jabolka z izrezanim srcem na sredini, v obliki drevesa, v obliki zmaja in v obliki medvedje glave ter štirje orehi ob njih.

    Okraski DomaDoma. Foto: LesnaVesna arhiv

Eva Štrukelj z veseljem oblikuje kaj novega in doda kaj tudi na željo naročnika. »Sem zelo odprta za sodelovanje v lepih projektih. Pa naj gre za oblikovanje interjerja ali izdelkov. Tako mi je bilo v veliko veselje oblikovanje muzejske prodajalne spominkov Liznjekove domačije, ki je bila tudi nagrajena z Big See award interior,« pove arhitektka, ki ji nikoli ne zmanjka ustvarjalnih zamisli.

Z lesenimi smrečicami in okraski oblikovalskega studia LesnaVesna lahko tudi sami v svoje domove prinesemo čarobnost slovenskih gozdov, lepoto narave in obudimo tradicijo.

Avtor: Danila Golob

Datum: 22. december 2023

Čas branja: 2 min