Skoči do osrednje vsebine

Sodobni otroci veliko časa presedijo za računalnikom, na telefonu, ob televiziji, premalo pa se igrajo z vrstniki zunaj. Nekateri zato, ker nimajo interesa za bolj ustvarjalne izzive, nekateri pa tudi zato, ker starši nimajo finančnih sredstev, da bi lahko svojim otrokom omogočili glasbeno šolo, športne dejavnosti, kreativne delavnice in drugo. In to je začetek zgodbe cirkusa Fuskabo.

Cirkuške dejavnosti je center priložnosti za otroke in mlade Skala leta 2011 začel potem, ko je gostil cirkuško skupino Parada iz Bukarešte. Dobrodelni projekt Cirkus za lepši jutri je takrat gostoval v različnih koncih Slovenije kot promocija socialnega cirkusa in pridobivanje finančnih sredstev za nadaljevanje uličnega dela v Romuniji.

Po podobnem načelu je center za otroke in mlade začel dejavnosti za mladino iz problematičnih družin z negativnimi vzorci. Začeli so izvajati cirkuške delavnice v terenskem programu Minibus veselje.

Odkrivanje in krepitev ustvarjalnega potenciala za vse otroke

Cirkus ni samo oblika umetnosti, cirkus je način življenja. Različnost in drugačnost sta bistveni lastnosti cirkusa. Vsakršne sanje so dobrodošle. Mladim od 5 do 30 let daje cirkuška umetnost bogate možnosti za razvijanje ustvarjalnosti, hkrati pa tudi spodbuja osebno rast. Cirkus Fuskabo deluje tako, da je dejavnost dosegljiva vsem, tudi otrokom iz socialno deprivilegiranih okolij. V cirkusu se napreduje z majhnimi koraki, da nastane veličastna predstava.

Cirkus Fuskabo ne stavi na popolno usklajenost cirkuške figure, ampak predvsem na sodelovanje.

Mladi v cirkusu izvajajo žongliranje, spretnosti z diabolo, vaje ravnotežja, zračno akrobatiko, trapez, ples na svili, liri in vrvi, vaje na poiju (poi), hulahup, levistick, partnersko akrobatiko …

1 / 2

Direktor cirkusa Zef Berišaj pravi: »Mi se ves čas, z vsako padlo žogico, z vsakim sestopom s krogle, z vsakim neuspešno izvedenim gibom učimo, da je napaka del napredka. Da je tisto, kar resnično šteje, pravzaprav vztrajnost pri ponavljanju in odpravljanju napak. Preko mnogih napak se pride z vztrajnim delom k osebnemu napredku in k mojstrsko obvladani veščini. Vztrajnost je ena od veščin, ki ob hitrem življenjskem tempu zelo manjka vsem, na prvem mestu otrokom in mladostnikom.«

Prav tako poudari vrednoto sodelovanja na poti k uspehu: »Vsak element vadbe sam zase ne predstavlja ničesar. Šele ko jih člani s pomočjo soudeležbe v dejavnosti na kreativne načine povežejo v nize usklajenih likov, v nenavadne interakcije z liki sodelujočih, zaživi čarobna moč cirkuške predstave.«

Nekateri mladi v prostorih cirkusa preživijo ves dan, če se tam počutijo varneje.

Nihče jih ne podi, lahko naredijo tudi domačo nalogo.

Poleg vodje cirkusa Zefa Berišaja so trenerji in animatorji v cirkusu tudi starejši srednješolci ter študentje.

1 / 3

Cirkus kot prostor sprejemanja različnosti

Leta 2013 so postali pridruženi, leta 2021 pa polnopravni član mednarodne mreže CARAVAN (angl. youth and social circus network). Cirkus Fuskabo aktivno sodeluje v mreži (pri raziskavah, usposabljanjih in izmenjavah) in tako pridobiva veliko izkušenj od drugih evropskih cirkuških šol, ki delajo na tem področju. 

Uporaba cirkuške umetnosti kot orodja za socialno vključevanje je zelo učinkovito sredstvo za vzgojo mladih z manj priložnostmi. Mreža Caravan od leta 2009 izvaja raziskave na področju socialnega cirkusa. Sofinancira jo tudi Evropska komisija. Partnerji mreže Caravan, med katerimi je tudi Cirkus Fuskabo, izvajajo mednarodna izobraževanja o socialnem cirkusu. Ta so namenjena trenerjem z znanjem osnovnih cirkuških veščin, ki želijo pridobiti cirkuške spretnosti, da bi lahko oblikovali in vodili treninge socialnega cirkusa. Med njimi je že večina mladih slovenskih trenerjev, na izmenjave pa pridejo tudi trenerji iz tujine.

Letos potekajo izobraževanja na Finskem, Irskem in v Italiji, lani leto pa je bila gostiteljica Slovenija.

V naslednjih treh letih (program do leta 2025) se bo Cirkus Fuskabo osredotočil na šest ključnih programskih področij: socialni cirkus, šola mladinskega cirkusa, promocija in širitev metode dela izven svojega delovnega okolja Ljubljane, aktivno sodelovanje v mednarodnih projektih in raziskavah, razvojni program za trenerje in trenerje pomočnike, oblikovanje skupine za cirkuške produkcije.

Mladi umetniki iz različnih cirkusov prihajajo tudi na izmenjave. Cirkus Fuskabo uspešno sodeluje pri projektu Assistant trainers sharing knowledge, katerega namen je oblikovanja učnega načrta za mlade trenerje.

Prav tako slovenski socialni cirkus sodeluje v okviru dvoletnega projekta Erasmus+, katerega cilj je načrtovati in oblikovati modul za usposabljanje o cirkusu kot kulturnem srečanju.

1 / 2

Razigrani in drzni mladi

V središču cirkuškega programa so člani in razvijanje njihovih potencialov in idej.

Vožnja na enem kolesu, vrtoglave cirkuške akrobacije, hoja po vrvi, žongliranje, ples … cirkus je vedno igriv, barvit in privlačen.

Najuspešnejše cirkuške produkcije so Cirkolandija (Cirkuška dežela), Magični gozd in Lahko noč. Cirkus Fuskabo je z njimi gostoval na mnogih večjih dogodkih, letos tudi v okviru projekta Evropsko leto mladih 2022.

Cirkus Fuskabo je tudi ambasador znamke I Feel Slovenia, saj goji vrednote, ki odlikujejo znamko: zdravo, ustvarjalno, posebno in edinstveno.

Letos sodelujejo tudi v partnerstvu z Uradom Vlade RS za komuniciranje, Odbojkarsko zvezo Slovenije ob pripravi svetovnega prvenstva v odbojki za moške, ki poteka v Sloveniji in na Poljskem, ter v okviru istega dogodka tudi s Fakulteto za šport.

Avtor: Tanja Glogovčan Belančić

Datum: 1. september 2022

Čas branja: 3 min