Skoči do osrednje vsebine

Ta veseli dan kulture ponovno vabi na brezplačne kulturno-umetniške dogodke

Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji v spomin na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil 3. decembra 1800, na ta dan široko odpirajo svoja vrata in obiskovalce vabijo na brezplačne kulturno-umetniške dogodke.

Ministrstvo za kulturo je z dnevom odprtih vrat slovenske kulture, imenovan tudi Ta veseli dan kulture, začelo v Prešernovem letu, leta 2000. Od takrat kulturne ustanove vsako leto na ta dan obiskovalcem ponudijo pester brezplačni program.

1 / 2

Program dogodkov obsega gledališke in plesne predstave, koncerte, filmske projekcije, predavanja, delavnice, vodenja in številne druge prireditve.

Dogodki s podrobnimi opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge posebnosti. Širok nabor kulturno-umetniških dogodkov je primeren za vse starostne skupine, med drugim tudi za organizirane skupine iz vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Letos bodo nekateri dogodki potekali tudi 2. decembra.

1 / 2

Kultura v številkah

Leta 2022 je bilo v povprečju na dan 67 kulturnih prireditev na odrih.

Kulturni domovi, gledališča in glasbene ustanove so lani pripravili 24.347 prireditev, 49 % jih je nastalo v lastni produkciji in koprodukciji, preostalo so bila gostovanja.

Prireditve so pritegnile skupno 3,6 milijona obiskovalcev, od tega kulturni domovi 78,5 %, gledališča z operama 18,1 %, glasbene ustanove (na sedežih teh ustanov) pa le 3,4 %, saj te večinoma gostujejo oziroma nastopajo drugje. Na vsaki prireditvi je bilo povprečno 149 obiskovalcev.

Nekatere kulturne ustanove ponudijo obiskovalcem tudi brezplačne prireditve. Takih je bilo okoli 28 % vseh oziroma 6.743 brezplačnih prireditev. Večino brezplačnih prireditev so pripravili kulturni domovi.

Slovenske kulturne ustanove so organizirale 187 festivalov, na katerih se je zvrstilo 6.262 različnih prireditev.

Muzeji, galerije in ustanove z muzejskimi zbirkami so lani pripravili 1.005 razstav, in sicer 786 občasnih in 219 stalnih razstav.

V letu 2022 beležimo 2,2 milijona obiskovalcev razstav.

Skoraj 39.000 izobraževalnih dogodkov (delavnice, vodeni ogledi, interaktivni programi ipd.) se je udeležilo 862.000 obiskovalcev, med njimi je bilo 60 % otrok in mladine.

Vir podatkov: SURS

Avtor: Danila Golob

Datum: 1. december 2023

Čas branja: 2 min