Skoči do osrednje vsebine

Nov Center Rog - prostor ustvarjalnosti in druženja

V Ljubljani so 26. oktobra odprli novi Center Rog, ki bo v svoje prostore vabil k ustvarjanju v različnih laboratorijih. Celoten prostor je koncipiran za različne profile ljudi in mestoma namenoma nedefiniran. Tudi Rog, sploh stekleni prizidek, je zamišljen tako, da lahko ljudje v njem posedajo, berejo, delajo za računalnikom, se pogovarjajo, obiščejo knjižnico in čitalnico, spijejo kavo.

Ustvarjalne delavnice - labiji

Center temelji na delavnicah - labijih, proizvodnih prostorih, pa naj bo lesarski, kuharski, multimedijski, zeleni, 3D izdelovalnica, tekstilni, kovinski ali steklarsko-keramični. Kako na primer ustvarjati v lesarskem laboratoriju, a je moje znanje klavrno? Najprej poravnam članarino v znesku 15 evrov, nato pa zakupim paket, tedenski (20 evrov), mesečni (60 evrov) ali letni (390 evrov), ki ob predhodni rezervaciji omogoča uporabo vseh strojev v vseh devetih laboratorijih. Prej je potrebno usposabljanje tamkajšnjih mojstrov in mojstric, saj je varnost na prvem mestu. Material je priporočljivo prinesti s seboj, a nekaj ga je vedno na voljo tudi v centru. Da vstopiš v delavnico, niso nujni paketni zakupi, udeležiš se lahko le kakšnega od tečajev, brezplačnih otroških ustvarjalnic in krožkov za odrasle.

1 / 5

Bistvo človekove ustvarjalnosti

Osnovno načelo dela v delavnicah je, da z učenjem, vztrajnostjo, vedno novim vedenjem izdelamo nekaj novega, kar smo si zamislili. Da je to mogoče. Izdelate lahko tudi čoln! To je bistvo človekove kreativnosti. Najprej si nekaj zamisliš in potem s kombinacijo znanja, ustvarjalnosti in pravih orodij to tudi ustvariš, dejstvo je, da je rokodelskih znanj vse manj, tehničnega pouka, kot smo ga imeli mi, z vsemi žagami vred, v osnovnih šolah ne poznajo več, pa je to zelo koristno, menijo vodilni v Rogu.

V delavnice želijo pritegniti čim več otrok in mladih, saj gre za neke vrste kulturno vzgojo - naučiš se, kako nekaj nastane, koliko materiala je potrebnega, koliko znanja in koliko časa. Potem vse bolj ceniš in težje zavržeš.

Ustvarjalne delavnice se bodo odpirale postopoma, a do januarja naj bi zaživele vse. Do takrat dvakrat tedensko potekajo vodstva, tako po delavnicah kot po celotnem centru. Stavba je prilagojena gibalno oviranim, za slepe in slabovidne so povsod integrirane taktilne oznake. Za vse tiste, ki so jim spletne prijave tuje in se o obisku delavnice in včlanitvi raje pomenijo v živo, v centru ves čas deluje informacijska točka.

Zelo veliko zanimanja vlada tudi za tekstilno delavnico, tam bo delovalo tudi veliko krožkov. Vezilni krožek bo vodila priseljenka, ustvarjalka iz Afganistana, vznemirjenje vlada tudi pri društvu ljubljanskih klekljaric, ki prav tako vabijo v svoje vrste. Eden osnovnih namenov skupnih proizvodnih prostorov je, da se ljudje med seboj povezujejo, si svetujejo, izmenjujejo ideje.

1 / 3

Studii po principu kroženja

Prav izmenjava idej naj bi družila tudi uporabnice in uporabnike studiev, vseh je 20 in v vsakem bodo delovale projektne ekipe z dvema ali petimi člani in članicami. V drugem žanru umetnosti bi jih imenovali ateljeji. Aktualni javni razpis vabi vse, ki delujejo v urbanem rokodelstvu in obrti, produktnem in modnem oblikovanju, arhitekturi in inženirstvu in v polju uporabnih umetnosti. Studii so brezplačno na voljo od enega do treh let, kar omogoča krožno rabo in dostopnost večjemu številu ustvarjalk in ustvarjalcev.

Tu so še bivalni studii za tuje ustvarjalce in tiste, ki delujejo v Sloveniji na obrobju ali v zamejstvu. Program Mladi Rog je namenjen perspektivnim mladim med 17. in 28. letom, ki razvijajo lastne projekte. Izbranih deset ustvarjalk in ustvarjalcev bo eno leto brezplačno in ob podpori mentorjev lahko uporabljalo vse proizvodne delavnice, na voljo pa jim bo tudi skupni delovni prostor. V tem kontekstu velja omeniti Univerzo v Ljubljani kot partnerico Centra Rog. Okoli deset fakultet bo v prostorih Roga izvajalo praktične seminarje s študenti in meddisciplinarne projekte.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 6. november 2023

Čas branja: 3 min