Skoči do osrednje vsebine

Tradicionalni slovenski zajtrk 2022 – Zajtrk z mlekom je super dan

Na tretji petek v novembru, 18. novembra, je dan slovenske hrane in ob tem letos že dvanajstič izvajamo projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

Glavni namen projekta je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja in oblikovanju zdravih prehranskih navad. Poudarek letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka s sloganom zajtrk z mlekom – super dan je na mleku in mlečnih izdelkih.

1 / 2

Tradicionalni slovenski zajtrk bodo imeli tudi v vrtcih in šolah.

V petek, 18. novembra, bomo 86.000 otrokom v vrtcih in 200.000 šolarjem v osnovnih šolah ter vzgojno-izobraževalnih zavodih za otroke s posebnimi potrebami v Sloveniji postregli s tradicionalnimi živili, primernimi za zajtrk.

To so kruh, maslo, med, mleko in jabolka ali drugo sveže ali suho sadje lokalnega oziroma slovenskega porekla. Na ta dan bodo otroci spoznavali pomen lokalno pridelane hrane, kmetijstva, zajtrkovanja in zdravega prehranjevanja. V vseh teh letih je bilo v vrtcih in osnovnih šolah postreženih že več kakor 2,5 milijona tradicionalnih slovenskih zajtrkov.

Prvi tradicionalni slovenski zajtrk je bil izveden na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, danes pri projektu sodeluje 14 vladnih in nevladnih organizacij. Vsako leto se projektu pridružijo tudi posamezniki, institucije, podjetja, gostinski obrati, turistični objekti, ki s svojimi aktivnostmi podprejo in širijo pomen tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Avtor: Danila Golob

Datum: 18. november 2022

Čas branja: 1 min