Skoči do osrednje vsebine

Projekt Kuhnapato: »Otroci otrokom pripravimo zdrav tradicionalni obrok!«

Na tisoče osnovnošolcev je v dvanajstih letih delovanja projekta Kuhnapato pripomoglo k oživitvi slovenske kulinarične dediščine in promociji Slovenije s hrano. Z medvrstniško motivacijo in medgeneracijsko komunikacijo jim je uspelo pritegniti vrstnike k sprejemanju temeljnih veščin za ohranjanje zdravega in trajnostnega načina življenja.

Hrana zagotavlja življenje in zdravje tako nas kot narave, ki nam to omogoča. Z nekaj prilagodljivosti, volje po razmisleku, želje po spremembi okusa, tudi če je za to potreben kak kompromis, lahko pomagamo najprej sebi, z vzorom, nauki in dejanji pa tudi vsem okoli sebe.

Slovenski osnovnošolci, katerih starostna meja vključitve v projektne dejavnosti se niža in včasih doseže tudi najmlajše v prvem razredu, pripravljajo preproste jedi, sestavljene iz redkih lokalnih sestavin, dosegljivih v posameznem letnem času in značilnih za pokrajino, v kateri živijo.

  • Deklice stresajo sestavine v posodo.

    Glavno poslanstvo projekta je spodbujanje otrok k zdravemu in trajnostnemu - odgovornemu načinu življenja. Foto: projekt Kuhnapato

»Želimo si, da za nekatere fraza 'trajnostni razvoj ali trajnostni način življenja' postane resničnost, otrokov zavedni vsakdan. Jedi, ki se znajdejo na krožnikih v šolskih kuhinjah, so le del celotnega 'trajnostnega' procesa. Naj se začne s sprehodom po travniku, v gozdu, z zavestnim opazovanjem narave, znanjem (in izobraževanjem) o možnostih uporabe tudi stvari, ki so bile do zdaj le 'samoumevni prebivalec narave', nadaljuje na domačem vrtu ali pri sosednjem malem pridelovalcu lokalne sezonske hrane ter poseganjem po čim naravnejših izdelkih iz okolice na trgovskih policah. Naj se nadaljuje z načrtovanjem količin in premislekom o 'skladiščenju po naravnih postopkih' v izogib zavržkom že pripravljene ali še surove hrane,« poudarja Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato, in dodaja: »Vse to je že skoraj 13 let del našega poslanstva, a tokrat gre zares, bolj kot kadar koli. S pomočjo stotine odgovornih zavednih učiteljev mentorjev smo se mnogo tega že naučili. Pa vendar, tudi letos pozivamo na osnovne šole in enote Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), s katerimi prav tako uspešno sodelujemo že vrsto let, da s skupnimi močmi, voljo, majhnimi koraki poskusimo znova, s čim manj napakami, s čim večjim prisluhom naravi, ki nam bo hvaležna, kot nam bo hvaležno naše telo, posledično zdravje, ki je pogoj za uspešno življenjsko pot.«

1 / 2

Letošnja, 13. sezona projekta Kuhnapato bo dodatno spodbudila zavedanje o nujnosti odgovornega načina prehranjevanja.

Da bi kuharske akcije še popestrili, bodo podeljevali »deteljice«. Deteljico si bo lahko prislužila vsaka šola ali enota CŠOD ob vsaki dejavnosti, ko bodo uporabili sezonske sestavine iz okolice. Na koncu leta bodo s pomočjo komisije prešteli deteljice in nagradili nekaj najučinkovitejših javnih zavodov.

Anka Peljhan pravi, da si obetajo veliko okusnih zanimivosti, veselja v kuhinji, razumevanja odgovornega načina prehranjevanja in učenja novih veščin.

1 / 2

Uspešni v svetu

Jeseni leta 2018 je Evropska komisija na pobudo Ministrstva za zdravje označila projekt Kuhnapato za eno od desetih najboljših praks v Evropi na področju spodbujanja zdravega in trajnostnega načina življenja.

Spomladi leta 2021 se je na pobudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano projekt Kuhnapato priključil vsesvetovnemu gibanju Food System Summit pod okriljem Organizacije združenih narodov ter bil večkrat po spletu predstavljen odgovornim za prehrano po svetu. Projekt je vključen tudi v koalicijo za izboljšanje šolske prehrane (in s težnjo po zagotavljanju pravice do nje otrokom po vsem svetu) in v koalicijo za zdrav način prehranjevanja mladostnikov (tudi boj proti lakoti ali podhranjenosti in zavržkom hrane).

1 / 2

Oktobra leta 2022 se je projekt predstavil ob robu Svetovnega prehranskega foruma (World Food Forum – WFF) v Rimu, na sedežu Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO).

Avgusta leta 2023 so obudili sodelovanje z Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje s ponatisom knjižice Grandma's Kitchen (ki je prvotno bila izdana z namenom izvedbe dejavnosti v Washingtonu, kjer so v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Washingtonu ponudili slovenske obroke v tamkajšnjem šolskem sistemu), v kateri so predstavljene regijsko značilne jedi in ki se že vrsto let uporablja za promocijo Slovenije v svetu.

Projekt Kuhnapato sofinancira Ministrstvo za zdravje, pokrovitelj projekta je Spar Slovenija.

Več o projektu na spletni strani kuhnapato.si.

Avtor: Danila Golob

Datum: 17. oktober 2023

Čas branja: 3 min