Skoči do osrednje vsebine

Recept - Sardoni na šavor

Avtor: Katja Križnar

Datum: 27. julij 2020

Čas branja: 2 min

Ena najznačilnejših izpeljank konzervacije takratnih ribičev, predvsem, ko je šlo za manjše sorte rib. Jed je nastala v nuji po preživetju in se ponaša kot okusna različica dobrodošlice tamkajšnjega prebivalstva.

Sestavine

30 dag sardonov

10 dag moke

oljčno olje za cvrtje

4 čebule

2 – 3 dl kisa

Lovor, peteršilj, sol, poper

1 / 2

Priprava

  • Sardone najprej očistimo in jih umijemo ter dobro posušimo.
  • Nato jih pomokamo in ocvremo v oljčnem olju.
  • Posolimo šele pečene.
  • Čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo ocvremo ali na hitro podušimo v istem olju..
  • V veliko skledo nalagamo izmenično: ribe in čebulo po plasteh.
  • Prelijemo s kisom in začinimo.
  • Pokrijemo ter pustimo v hladilniku 2 do 3 dni, da se okusi med seboj prepojijo.

Vir: Grandma's Kitchen