Istrski fuži so značilne testenine, poznane tako v slovenski kot tudi hrvaški Istri. Te preproste testenine radi postrežemo s tartufi. Predlog, kako jih pripraviti, je spodaj.
Sestavine:
fuži
200g gladke bele moke
2 jajci
omaka
1 žlička olivnega olja
1 žlica masla
1 strok česna
Poper, po okusu
300ml prihranjene vode od kuhanja testenin
80g trdega sira (npr. Parmezan)
3 žlice (40g) tartufate
Postopek:
1. V skledo damo moko in jajci ter zagnetemo v testo. Postavimo na stran za 30 minut.
2. S strojčkom za testenine razvaljamo na najtanjšo nastavitev, nato pa narežemo na 4 cm kvadratke.
3. Na sredino položimo svinčnik, čez svinčnik pa prepognemo testo, da dobimo obliko fuža.
4. Fuže kuhamo v vreli vodi al dente, približno 3 - 4 minute.
5. V ponvi na olju in maslu prepražimo česen. Začinimo v poprom. Dodamo prihranjeno vodo od kuhanja testenin in jo rahlo povremo.
6. Dodamo testenine, postopoma vmešamo sir in na koncu še tartufato.
7. Postrežemo čimprej.
Datum: 21. julij 2023
Čas branja: 2 min