Skoči do osrednje vsebine

Slovenija kot filmska destinacija

Slovenija je pokrajinsko, gastronomsko, kulturno in narečno zelo raznolika dežela. Zaradi svoje slikovitosti in raznolikosti odlična filmska kulisa za slovenske in tuje filmske produkcije.

1 / 3

Alpski svet, morje, vinogradi, hribi in doline, oljčni nasadi, visokogorje, jezera, rečni otoki, gosti in številni gozdovi in vse to lahko dostopno. Raznolikost in dostopnost je tisto, kar je glavni slovenski argument. V Sloveniji so dobro ohranjeni tudi historični objekti, Slovenci pa veljamo za gostoljubne in zanesljive.

Slovenski filmski center (SFC) se je letos prvič pojavil na Ameriškem Filmskem  Marketu (AFM). Predstavitev Slovenije kot filmske lokacije je potekalo  v sodelovanju s Slovensko Turistično Organizacijo (STO). Doslej se je Slovenija uspešno  predstavljala že na festivalih  in filmskih tržnicah v Cannesu, na Berlinalu in v Londonu. Tokrat pa prvič tudi na ameriški celini.

Pred povečanim zanimanjem za filmsko produkcijo,je bila slovenska pokrajina zanimiva predvsem za oglaševalce, še posebej iz avtomobilske industrije.

 

1 / 2

Svetovni zvezdniki v Sloveniji

Poklon filmskemu Piranu obuja zlate čase, ko so se po piranskih ulicah sprehajali filmski zvezdniki svetovnega formata: Orson Welles, Marcello Mastroianni, Peter Ustinov, František Čap, James Mason, Yves Montand, Maximilian Schell, James Coburn, Sam Peckinpah, Klaus Kinski, Stewart Granger, Simone Signoret, Alida Valli, Senta Berger, Alberto Lattuada, Alberto Sordi, George Hamilton, Rex Gildo, Arne Mattsson in še vrsta drugih, morda tudi pozabljenih.

Po Piranu pa so filmarji začeli odkrivati tudi druge lokacije. Zaenkrat najbolj znan in uspešen film, kjer so bili prizori posneti tudi v Sloveniji, še vedno ostaja Princ Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, 2008). V filmu režiserja Andrewa Adamsona je dolina Soče za nekaj filmskih minut postala pravljična Beruna, za namen snemanja pa so zgradili tudi lesen most.

V Sloveniji so se snemali prizori za tuje filme, v katerih so nastopili zelo znani filmski igralci. Dva, ki sta zagotovo najbolj znana sta Pierce Brosnan in Tom Cruise. Brosnan je nastopil leta 1992 kot legendarni James Bond v filmu Vlak smrti (Death train, 1993). eden od prizorov je bil posnet tudi na železniški progi Ljubljana – Kočevje, natančneje od Ribnice, mimo Hrovače proti Lipovcu.

V Sloveniji je snemal tudi Jackie Chan, in sicer je bil film Božji oklep (Armour of God, 1986) posnet v Predjamskem gradu pri Postojni. 

1 / 4

Na različnih koncih Slovenije so bili posneti tudi prizori filmov iz Bolywooda (indijska filmska industrija).

Serija Veščec (The Witcher, 2019 ), ki jo je snemal Netflix, še danes velja za eno od najbolj priljubljenih vseh časov. Ekipa s svetovno znanim Henryjem Cavillom je epizode tretje sezone snemala v Postojnski jami in predjamskem gradu, v okolici Kranjske Gore in pri cerkvici sv. Heronima na Nanosu.

Ameriško detektivsko serijo Citadel (2023) so posneli v Angliji, Španiji, Ameriki, nekaj prizorov pa tudi v Bovcu in Kobaridu. Zvezdniško zasedbo sestavljata Richard Madden in Priyanka Chopra Jonas. Snemanje je potekalo na slovenskem smučišču Kanin, ki ponuja razglede vse od Alp do Jadranskega morja sto kilometrov južneje. Nekaj prizorov je bilo posnetih tudi na pobočjih gore Stol nad Kobaridom.

  • Moški in ženska plešeta ob Blejskem jezeru.

    Prizor iz Bollywoodskega filma. Foto: RTA arhiv

Na Krvavcu je nekaj prizorov za film  Neskončna nevita (2022) posnela oz. v njem nastopila tudi Naomi Watts. V zasneženem okolju je snemala film o plezalki, ki jo zajame snežna nevihta.

Privlačna za snemanje filmov tujih produkcij je tudi osrednja Slovenija, predvsem Ljubljana. V slovenskem glavnem mestu je snemala tudi južnokorejska filmska ekipa priljubljene južnokorejske serije Črni vitez. V epizodah so prizori del arhitekta Jožeta Plečnika. Prav tako pa razgledi na alpsko Blejsko jezero in mediteransko mestno jedro Pirana.

V Mariboru je bila delno posneta tudi libanonska kriminalna serija Al Wasm (2021), ki govori o nečednih poslih med gangsterji z Bližnjega vzhoda in evropsko mafijo. Serija je bila predvajana na arabskem Netflixu.

Stardust

Slovenia’s film story is developing towards greater prominence. There are many attractive locations in the country waiting to be discovered.

The curtain on the big screen is being pulled back and film industry insiders are becoming increasingly excited about Slovenia. Many visit the country after seeing it on the silver screen.

Slovenian films and film creators were the pioneers who took the beauty of Slovenia into the world and now global stars are discovering it, too. We can certainly be proud to live in a country that offers such a wealth of wonderful film locations.

 

Slovenian Filme Centre

The Slovenian Film Centre promotes Slovenia as a film destination, particularly within the operations of the Slovenia Film Commission which is intended for the promotion of Slovenia as a film destination. Foreign producers and film directors are offered support in the form of information, location scouting and making contacts with Slovenian companies and local industry professionals. In accordance with the law, the Centre carries out the measure of remuneration that complies with 25 per cent of eligible costs used directly for the production of cinematographic or audiovisual works in the territory of the Republic of Slovenia.

 

Avtor: Tanja Glogovčan Belančić

Datum: 3. januar 2024

Čas branja: 3 min