Skoči do osrednje vsebine

Slovenija postaja vedno bolj priljubljena filmska lokacija

Naravne lepote, izjemno razgibana pokrajina, čudoviti razgledi, dobro ohranjeni zgodovinski objekti, brezčasna arhitektura, številne slikovite lokacije, ki so vse blizu , vse to in še več ponuja majhna Slovenija, ki postaja vedno bolj zanimiva za tuje produkcijske hiše.

Malo je držav na svetu, kjer lahko dopoldne uživaš v alpski pokrajini, popoldne pa se odpelješ proti obali in zaplavaš v morju. V Sloveniji je to vsekakor izvedljivo. Vse v enem dnevu. Slikovite lokacije, ki so dostopne na majhnih razdaljah, in dejstvo, da je mogoče v enem dnevu snemati tako v gorah kakor tudi ob morju, naslednji dan pa že med vinogradi, na zelenih hribčkih in ob zelenih rekah, je za logistično izvedbo snemanja filma zelo pomembno, in to prednost Slovenije tuje produkcijske hiše vedno bolj cenijo.

1 / 2

Lepote Slovenije v tujih filmih

Slovenija že zaradi svoje čudovite pokrajine ponuja odlične filmske lokacije, ukrep denarnega povračila tujim produkcijam v višini 25 odstotkov pa tujim producentom po zgledu večine evropskih držav omogoča še dodatno spodbudo za snemanje na slovenskem ozemlju.

V letu 2018 so pri nas snemale produkcijske hiše iz Italije, s Filipinov, Hrvaške, iz Srbije, Republike Koreje, ZDA in Velike Britanije. Za snemanje v Sloveniji se zanimajo tako velike produkcijske hiše, ki ustvarjajo velike, visoko proračunske in ambiciozne filme, kakor tudi televizijske hiše, ki snemajo televizijske nadaljevanke. V letu 2018, drugem letu izvajanja ukrepa spodbujanja tujih vlaganj v avdiovizualno produkcijo, so bila odobrena denarna povračila sedmim produkcijskim hišam, in sicer za tri celovečerne filme, en celovečerni dokumentarni film in tri televizijske nadaljevanke. V letu 2019 pa so snemali filme v Sloveniji producenti iz Hrvaške, Italije in Velike Britanije.

Piran, Bled, Nova Gorica, Ljubljana, Ljubelj, Vilenica in Goriška Brda so nekatere izmed lokacij, kjer so tuji producenti snemali v zadnjem letu.

Producente privlačijo edinstvene lokacije, ki jih drugje ne najdejo in so res nekaj posebnega. V Sloveniji je veliko zanimanja za alpski prostor, kraške jame in Posočje, kjer pa je zaradi zaščitenosti območij dostop do njih velikokrat omejen.

1 / 5

Slovenija na sejmu filmskih lokacij v Londonu

Podporo tujim filmskim produkcijam, ki želijo snemati v Sloveniji, nudi Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije, ki v Sloveniji opravlja aktivnosti filmske komisije in zagotavlja promocijo Slovenije kot filmske destinacije.

Slovenski filmski center se je letos drugič predstavil na enem največjih mednarodno priznanih sejmov za promocijo filmskih lokacij FOCUS 2019, ki je potekal 3. in 4. decembra v Londonu.

Promocija slovenskih filmskih lokacij je tudi letos potekala v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo.

Slovenski filmski center je tudi član EUFCN – združenja evropskih filmskih komisij, ki želi s tovrstnimi promocijskimi dogodki spodbujati dolgoročne gospodarske učinke mednarodnih sodelovanj na področju filmskega ustvarjanja in promocije.

1 / 2

Med ključne dejavnike, ki uvrščajo Slovenijo med ekskluzivne filmske lokacije, spadajo dobro ohranjeni zgodovinski objekti, številnost slikovitih lokacij, ki so v neposredni bližini, ter dejstvo, da je mogoče v enem dnevu snemati tako v gorah in ob morju. Tudi letošnji promocijski slogan poudarja dobre lastnosti majhnosti Slovenije in njene prednosti: "Slovenia. Any European story. Within two hours. Drive less. Film more. Film in Slovenia."

Predstavitev Slovenije kot filmske dežele na sejmu je bila znova priložnost, da poudarimo vse tisto, s čimer se naša lepa dežela ponaša, in privabimo tuje producente, da njene lepote prenesejo na filmski trak.

Avtor: Danila Golob

Datum: 29. november 2019

Čas branja: 3 min