Skoči do osrednje vsebine

Slovenke, ki so nam zgled in navdih

Avtor: Jani Drnovšek

Datum: 8. marec 2023

Čas branja: 2 min

Ženske prinašajo v odnose, s tem pa širše v družbo in svet predvsem lepoto, nežnost in ljubezen. Številne so uspešne na poklicni poti, kjer osebnostne lastnosti povezujejo s strokovnostjo in odgovornim delom. Ob 8. marcu, dnevu žena, vam predstavljamo Živo Ploj Peršuh, Rosano Kolar, Damijano Gustinčič in Mileno Zupančič.

Živa Ploj Peršuh je muzikologinja, priznana in vsestranska dirigentka, kot taka tudi prva slovenska dirigentka SNG Opera in balet Ljubljana. Je umetniška vodja Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra in svojega simfoničnega in komornega orkestra  Festine, ki je poklicne glasbenike povezal s študenti. Veliko njenih projektov je namenjenih promociji Slovenije v tujini in obratno – projektom, ki se jih v Sloveniji udeležujejo mladi iz vsega sveta. Pomagala je mladim ukrajinskim glasbenikom pobegniti pred vojno v njihovi državi.

Rosana Kolar je inženirka leta 2022. Študirala je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, smer letalstvo. Po študiju se je leta 2016 zaposlila kot letalska mehaničarka potniških letal pri družbi Adria Tehnika. Karierno pot je začela kot pomočnica letalskega mehanika in opravljala najpreprostejša dela letalskega vzdrževanja. V letu 2022 je pridobila  licenco: letalski mehanik B1 za tip Airbus A320 family, kar jo postavlja v vlogo samostojne letalske mehaničarke, ko bo za svoje delo primarno odgovorna sama.

Damijana Gustinčič je profesorica pedagogike in sociologije ter specialistka menedžmenta v izobraževanju. Ob svetovnem dnevu učiteljev je za leto 2022 prejela nagrado Republike Slovenije na področju šolstva za življenjsko delo na ravni osnovnega šolstva. Zanjo je šolsko okolje ena od ključnih institucij za vzgajanje in udejanjanje vrednot. Pri svojem delu vedno namenja pozornost učencem s posebnimi potrebami, takim iz manj spodbudnega okolja in otrokom priseljencev.

Mileni Zupančič pripada pomembno mesto v slovenski kulturi. Izbrana je bila za Slovenko leta 2022. Je eminentna igralka in prva ženska igralka, ki je pred kratkim prejela Badjurovo nagrado za dosežke v filmu. Prejela je različne gledališke in filmske nagrade, med drugim Borštnikov prstan (1999) in Prešernovo nagrado za trajen prispevek k razvoju slovenske kulture (1993). Je prvakinja gledališkega ansambla ljubljanske Drame in ambasadorka Unicefa. V biografiji razgrinja svojo krhkost in veselje nad življenjem, na drugi strani pa trdoživost. Kljub častitljivi starosti jo še vedno lahko spremljamo v njenem živem in dinamičnem umetniškem ustvarjanju.