Skoči do osrednje vsebine

Koče »Pravljice na Veliki planini« uvrščene med top 10 koč za zimski oddih v Evropi

The Guardian, eden najvplivnejših medijev, je objavil seznam najboljših 10 koč v Evropi za oddih na snegu. Luksuzne koče »Pravljice na Veliki planini« so zasedle prvo mesto.

V izboru najbolj slikovitih zimskih skrivališč so dali poudarek zgodovini in tradiciji, lokacije pa poimenovali kot kraje s popolno snežno odejo, kjer lahko v finski savni ali objet v odeji, občuduješ utripajoče zvezde, ki še bolj do izraza pridejo ravno v zimskem času.

1 / 5

»Po visoki planjavi se razprostirajo prikupne kočice s stožčastimi strehami iz lesenih ploščic,« so pri Guardianu opisali koče, ki so del enega najstarejših in najbolje ohranjenih pastirskih naselij V Evropi.

Pastirsko naselje obsega okoli 140 koč in je prepoznavno po svoji tipični arhitekturi, ki je simbol Velike planine.

Kljub tradicionalnemu videzu pa je velika večina turističnih koč bogato opremljena. Nekatere izmed njih imajo poleg kaminov, brezžičnega interneta in talnega gretja tudi savno. Nekaj najlepšega, kar ponuja oddih na Veliki planini, pa je pravljični razgled, ki se razprostira na Kamniško-Savinjske Alpe in Gorenjsko.

1 / 3

Velika planina je s svojo izjemno naravo, čudovitimi razgledi in lahko dostopnostjo idealna za umik od vsakdanjega vrveža. Neokrnjena narava očara v vseh letnih časih. Pozimi občudujemo pobeljeno planino, spomladi jo okrasijo cvetoči žafrani, junija, ko pridejo pastirji in s svojo živino ostanejo na paši do septembra, je še posebej živahno, jeseni pa nas navdušujejo čudovite barve sončnih zahodov.

Pri Guardianu so izpostavili tudi številne aktivnosti, ki jih ponuja Velika planina. V zimskem času smučanje in nočno sankanje po razsvetljeni progi, poleti pa krajši sprehodi in daljši pohodi ter kolesarski podvigi.

Kočam »Pravljice na Veliki planini« na Guardianovem seznamu 10 najboljših koč v Evropi družbo delajo številna znana zimska letovišča kot so npr.  počitniške koče na avstrijskem Tirolskem, na Bavarskem, v Lombardiji, Franciji in tudi koče v okolici švedske prestolnice.

Avtor: Danila Golob

Datum: 20. januar 2023

Čas branja: 2 min