Skoči do osrednje vsebine

Festival literature sveta – Fabula

Festival Fabula (1.3.-22.3.2024) je najodmevnejši literarni festival v Sloveniji in eden pomembnejših v širši regiji. Temelji na premišljenem kuratorskem delu, vsako leto pa predstavlja pet avtorjev.

Tudi letos bomo na festivalu spoznali avtorje, ki že veljajo za književne klasike ali pa so v zadnjih letih s svojim delom izrazito zaznamovali svetovno literaturo. Pozornost pa letošnji festival namenja tudi obetavnim imenom, ki se še uveljavljajo.  

Letos bomo imeli tako priložnost spoznati dela Lepe tujke avtorja Mircee Cărtărescuja, Napalm v srcu avtorja Pola Guascha, Objela me bo smrt avtorice Lucie Faulerove, Otroci avtorice Milene Markovič, Z one strani avtorice Marije Stepanove, Meja avtorice Kapke Kassabove in Časovno zaklonišče Georgija Gospodinova.

 

1 / 7

Odstiranje aktualnih družbenih tem

Poleg literarnega dela ima festival tudi teoretski poudarek, ki vsako leto prevprašuje novo pomembno družbeno temo.

Letošnji festival bo pod drobnogled vzel tematiko človeške identitete, preučeval, kako ta oblikuje naše zaznave, izkušnje in interakcije v sodobnem, povezanem, a raznolikem svetu.

Spremljevalni program

Festival Fabula vsako leto odlikuje tudi izjemno razgiban spremljevalni program, ki je namenjen vsem generacijam bralstva ter prinaša vse od otroškega in mladinskega programa (Mlada Fabula), interaktivnih literarnih instalacij v javni prostor (Fabula polis), sodelovanj s slovenskimi založniki, knjigarnami in knjižnicami (Fabulin izbor) do žanrskega prepletanja med literaturo in gledališčem ter drugimi umetnostnimi žanri (Fabula izven literature), s čimer krepimo prostor širše literarne in družbene skupnosti.

  • MALA fabula 2024 beletrina novica 1280x853 Z LOGOTIPI

    Letošnji festival bo pod drobnogled vzel tematiko človeške identitete Foto: Beletrina

Tudi letos nekaj novega

Novost letošnjega festivala bodo sodelovanje s starostniki v okviru Fabulinih literarnih matinej, kreativno ustvarjanje z dijaki in dijakinjami umetniškega oddelka Gimnazije Celje center, ki bodo povabljeni k ustvarjanju svoje knjižne naslovnice Fabulinih žepnic, ter krepitev sodelovanja z različnimi ljubljanskimi in drugimi slovenskimi kulturnimi ustanovami, s katerimi bomo pripravili vrsto interaktivnih dogodkov.

Avtor: Tanja Glogovčan Belančić

Datum: 29. februar 2024

Čas branja: 1 min