Skoči do osrednje vsebine

Ani Roš s Hišo Franko tri Michelinove zvezdice

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2023 pridobila novo zvezdico in se kot edina v Sloveniji ponaša s tremi. V Ljubljani so danes četrtič slovesno proslavili izbor restavracij, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo. Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša devet slovenskih restavracij, ena manj kot lani. Rrestavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je dobila dve, še sedem se jih ponaša z eno.

Premikanje kulinaričnih meja

"Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja. Pogumno si predstavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno razkazujejo lokalne sestavine in genialno združujejo svojo prehransko dediščino z idejami iz tujine," je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

1 / 2

V lanskem ocenjevanju so po eno zvezdico obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica), Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota) ter Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom). Zvezdico je lani ohranil tudi Atelje z Jorgom Zupanom (Ljubljana), a je restavracija v začetku letošnjega leta zaprla vrata.

Na novo so jo lani prejele restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Milka v Kranjski Gori, kjer kulinariko vodi David Žefran, ter ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin jo je prejel z novo restavracijo Hiša Linhart iz Radovljice.

 

  • Tomaž Kavčič v kuharski opremi.

    V lanskem ocenjevanju so po eno zvezdico obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava), Foto: Rosana Rijavec/STA

Unikatna in izredna kulinarika

"Talent in kulinarična osebnost Ane Roš sta poznana po vsem svetu, Hiša Franko pa je Michelinove inšpektorje vse od prve izdaje Michelin Guide Slovenja navduševala s stalnim dvigovanjem ravni kakovosti. V tej restavraciji, ki se nahaja v majhni vasici Kobarid na severozahodu Slovenije, samoizučena chefinja Ana Roš ustvarja unikatno in izredno kulinariko, ki se poklanja sosednji Dolini Soče in njeni naravni in kulinarični dediščini," so zapisali pri francoskem kulinaričnem vodniku.

Kot še sporočili iz edine slovenske restavracije, ki se ponaša s tremi zvezdicami, bodo še naprej presenečali, a hkrati ostali zvesti naši filozofiji in ljubezni do doline Soče.

Hiša Franko je z današnjim dnem postala 140. restavracija v svetu s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 19. september 2023

Čas branja: 2 min