Skoči do osrednje vsebine

V ospredju letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je embalaža

Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki poteka med 18. in 26. novembrom, je največji okoljevarstveni projekt v EU, namenjen ozaveščanju o zmanjševanju količine odpadkov.

Osrednja tema letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je embalaža. Statistični podatki kažejo, da se količina odpadne embalaže kljub številnim ukrepov in pobudam za njeno zmanjševanje povečuje, tudi zaradi naraščanja spletnih nakupov in dostave hrane. Skupna količina odpadne embalaže v EU se je s 66 milijonov ton iz leta 2009 povečala na 78,5 milijona ton v letu 2019, kar pomeni okoli 173 kilogramov na prebivalca.

1 / 2

V Sloveniji je leta 2022 nastalo okoli 317.000 ton odpadne embalaže.

Embalaža predstavlja 30 odstotkov vseh nastalih komunalnih odpadkov, pri čemer je bila lani tretjina odpadne embalaže zbrana kot mešana, tretjina pa kot papirnata in kartonska. Steklena, lesena in plastična embalaža so predstavljale vsaka po desetino.

Odpadna embalaža je tako velika težava današnje družbe, ki je na eni strani povezana z načinom proizvodnje, saj se za pakiranje izdelkov pogosto uporabi več embalaže, kot je potrebno, po drugi strani pa s potrošnjo, saj se vsak dan ustvarjajo velike količine odpadne embalaže.

  • Sadje in zelenjava v vrečkah za večkratno uporabo ležijo na mizi.

    Sadje in zelenjava v vrečkah za večkratno uporabo. Posamezniki lahko precej prispevajo k zmanjšanju količine odpadne embalaže. Foto: klenova/depositphotos.com

Posamezniki pa lahko s spremembami vedenja in nakupovalnih navad precej prispevajo k zmanjšanju količine odpadne embalaže. Sem spadata tudi pitje vode iz pipe, saj ustekleničena voda po vsem svetu letno ustvari približno 1,5 milijona ton plastičnih odpadkov, ter ponovna uporaba embalaže.

Pomembno je tudi pravilno ločevanje odpadkov. Le tako je odpadno embalažo mogoče ustrezno ponovno uporabiti, reciklirati ali sežgati.

Evropska komisija je sprejela zakonodajo, po kateri bo po letu 2030 na trgu lahko le še embalaža, ki jo je mogoče znova uporabiti ali reciklirati.

Vir: STA, SURS

Avtor: Danila Golob

Datum: 23. november 2023

Čas branja: 2 min