Skoči do osrednje vsebine

Uspešno rešili vseh pet ujetih oseb v Križni jami

Jamarski reševalci so po treh dneh iz Križne jame uspešno rešili vseh pet ujetih oseb. Tričlanska družina in dva jamska vodnika so bili v jami ujeti, ker jim je pot ven preprečil visok vodostaj vode. Ta je preglavice povzročal tudi reševalcem, ki do ujetih niso mogli s čolnom.

Družina in vodnika so bili ujeti približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo. Voda, ki je povzročila visok vodostaj, je po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo tudi izkušena jamska vodnika.

1 / 2

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma 6. januarja zjutraj odpravila pod vodstvom  Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni 15. uri niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je sprožil reševalno akcijo.

Potapljači so se do njih le s težavo prebili že v prvi noči in jih oskrbeli z najnujnejšim. Preglavice so jim povzročale brzice, zato do njih niso mogli s čolnom. V ponedeljek, 8. januarja popoldan jim je do njih uspelo priti s čolnom, s katerim so jih ob pomoči potapljačev tudi prepeljali iz jame.

Šestan se je zahvalil jamarski reševalni službi, gasilcem in vsem strukturam Civilne zaščite, vključno z regijskim štabom, ki skrbijo za celotno logistiko reševalne akcije.

  • Državna ekipa civilne zaščite za tehnično potapljanje pred jamo.

    Prvi potapljači so do ujetih prispeli ponoči in jih oskrbeli, drugi potop pa je državna ekipa civilne zaščite za tehnično potapljanje opravila v nedeljo popoldne in se zvečer vrnila iz jame. Foto: Jamarsko društvo Križna jama

Reševalna akcija se je zaključila 8. januarja popoldan. Zdravstveno stanje ujetih v jami je bilo dobro, razpoloženje pa pozitivno. 

So pa morali potapljači v nedeljo premagati velike napore, da so se prebili do njih. Voda je bila zelo visoka, tako da so potrebovali kar okoli pet ur do odseka jame Križna gora, kjer so bili ujeti. Precej preglavic so predstavljale brzice, zato do njih niso mogli s čolnom. Iz jame so jih prepeljali s čolnom, spremljali in varovali so jih potapljači.

Peterica je bila v jami na varnem, v ogrevanem bivaku na skalni polici približno deset metrov nad vodo, imeli so hrano, topla oblačila in gorilnike. Izmenoma so spali, se razgibavali in skrbeli za hrano. Ko so prvič zagledali reševalce, so se zelo razveselili.

Podobna nesreča se v turistično urejeni vodni jami v Sloveniji še ni zgodila. V Križni jami je bilo v preteklosti nekaj primerov zalitja prehodov, a je voda hitro odtekla in so se lahko ujeti sami vrnili na površje.

"Danes je dan sreče in življenja," je dejal Sandi Curk, poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko regijo, kjer se nahaja jama.

"Delo ni bilo preprosto, vendar tudi ne težko. Ko smo vedeli, da sta v redu, smo vedeli, da bomo to naredili," je dejal Igor Benko, predsednik Slovenskega speleološkega društva, eden od treh vodij reševalnih akcij.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 9. januar 2024

Čas branja: 3 min