Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan hrane

16. oktober je svetovni dan hrane in temelji na sporočilu, da hrana ni privilegij temveč pravica vsakega posameznika. Svetovni dan hrane obeležujemo že 43 let, še vedno pa ostaja, da si skoraj 40 % svetovnega prebivalstva ne more privoščiti zdravega obroka. Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je za letošnji svetovni dan hrane izbrala temo: »Nikogar ne puščamo ob strani: boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«. Letošnji svetovni dan hrane je osredotočen na prehod na trajnostne prehranske sisteme.

Po podatkih SURS-a je Slovenija v 2021 v primerjavi z letom prej uvozila količinsko več mesa (povečanje za 8 %), sadja (7 %), žit (4 %) in zelenjave (3 %). Po drugi strani pa je upadla količina uvoženega krompirja (za 4 %).

V 2021 smo na letni ravni izvozili več zelenjave (povečanje za 23 %), žit (16 %), mesa (13 %) in sadja (6 %), medtem ko se je zmanjšala količina izvoženega krompirja (za 23 %).

1 / 2

Živilski izdelki dražji

V obdobju od lanskega do letošnjega septembra so se zvišale cene vseh skupin prehrambnih izdelkov, in sicer v povprečju za 15 %. Najbolj, za več kot tretjino (34 %), so se podražila olja in maščobe, sledili so mleko, sir in jajca (za 18 %) ter kruh in izdelki iz žit (za 17 %). Najmanj, za 7 %, so cene zrasle skupini sladkih izdelkov (sladkor, marmelada, med, čokolada in konditorski izdelki).

Gospodinjstva namenijo za hrano več kot desetino izdatkov

Gospodinjstva v Sloveniji so v 2021 za hrano porabila 14,4 % svojih izdatkov, v EU-27 pa nekoliko več, v povprečju 14,8 %. Ta delež je bil najnižji na Irskem, 8,3 %, najvišji pa v Romuniji, 25,2 %.

Koliko hrane zavržemo vsako leto?

Prebivalec Slovenije je v 2021 zavrgel v povprečju 68 kg hrane, to je 10 kilogramov več kot leta 2013. Največ odpadne hrane je nastalo v gospodinjstvih (več kot polovica), najmanj pa v proizvodnji hrane (manj kot desetina). Neužitni del (olupki, jajčne lupine, kosti idr.) je predstavljal 62 % vse odpadne hrane.

Vir: SURS

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 14. oktober 2022

Čas branja: 2 min