Skoči do osrednje vsebine

Peter Grk pred 15. BSF: Sosedje, regija, EU in svet

Slovenija bo tudi v času pandemije novega koronavirusa izvedla Blejski strateški forum (BSF), ki bo že 15. po vrsti. "Poskušamo pokazati, da je tudi v teh spremenjenih razmerah moč organizirati dogodek, kot je BSF," je v pogovoru za STA poudaril generalni sekretar foruma Peter Grk. Še več, na Bled letos prihaja morda največ visokih gostov doslej.

»Nismo si predstavljali, da bo zaznamovanje 15-letnice foruma potekalo v popolnoma drugačnih razmerah, kot smo jih imeli doslej. Ampak to samo kaže na resnično spremenljivost mednarodnega okolja, kjer so nove krize, nove grožnje očitno stalnica, s katero bomo morali živeti in se temu tudi prilagajati. A prilagajanje je ena od značilnosti BSF. In iskanje inovativnih odgovorov in rešitev na to stalnico spremenljivost sveta,« je dejal Grk v luči pandemije novega koronavirusa, ki je na glavo obrnila ves svet in seveda tudi blejski forum, eno najpomembnejših vsakoletnih zunanjepolitičnih srečanj v Sloveniji.

  • Peter Grk2

    "Tudi v teh spremenjenih razmerah se da organizirati dogodek, kot je BSF." Foto: Nebojša Tejić/STA

Varnost udeležencev je ena ključnih zadev

BSF bo zaradi pandemije vendarle potekal nekoliko okrnjeno in v spremenjeni obliki. Pri tem bodo organizatorji upoštevali vsa priporočila epidemiologov. "Varnost naših udeležencev je ena ključnih zadev, na katero smo posebej pozorni," je poudaril Grk.

Kljub pandemiji in dodatnim težavam zaradi zaščitnih ukrepov so se odločili, da BSF poskušajo izpeljati v živo, ne le virtualno. "Pandemija je pokazala, da virtualni svet, digitalne konference niso pravi odgovor in ne morejo biti nadomestilo za medosebne stike oziroma pogovor v živo," je menil Grk.

Na Bled bo prišlo manj gostov kot prejšnja leta. Forum bo potekal le en dan, in ne dva kot doslej, prav tako ne bo posebnega foruma mladih ali poslovnega dela foruma.

"Imeli bomo pet panelov v živo in dva digitalna. Bo pa udeležba na njih izjemna. Predvsem glede na dejstvo, da živimo v času, ko so potovanja in srečevanja precej omejena," je napovedal Grk.

  • peter Grk3

    Vsebinsko bo forum usmerjen predvsem v posledice pandemije in prihodnost EU. Foto: Nebojša Tejič/STA

Udeležbo so že potrdili premierji in zunanji ministri

Udeležbo so že potrdili premierji in zunanji ministri Hrvaške, Češke, Poljske, Madžarske, predsednik Srbije, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in številni drugi. Digitalno bo zbrane nagovorila direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva.

Vsebinsko bo forum usmerjen predvsem v posledice pandemije in prihodnost EU. "Pandemija je pokazala nekatere razpoke oziroma nesposobnost sedanjega multilateralnega sistema, da se na takšne krize učinkovito odzove. In v tej luči se je okrepilo predvsem regionalno in sosedsko sodelovanje," je menil Grk.

"Sosedsko sodelovanje in solidarnost bomo skušali preslikati v razprave o prihodnosti tako EU kot čezatlantskih odnosov in tudi ureditve sveta," je napovedal.

Sosedje, regija, EU in svet

"Velik del razprav v okviru BSF, zlasti na panelu voditeljev, se bo vrtel okoli vprašanj o prihodnosti EU, ki se je v zadnjem času spoprijela z dvema krizama – odhodom Velike Britanije iz povezave in pandemijo. Zdaj je ključni trenutek, ko mora EU odgovoriti na temeljna vprašanja svojega nadaljnjega razvoja – kam gremo, kdo smo, katera so najbolj ključna načela, na katerih sloni EU. To so solidarnost, demokracija, preglednost delovanja, učinkovitost, vladavina prava," je menil in dodal, da bo razprava voditeljev zelo pomembna tudi zaradi predsedovanja Slovenije Svetu EU prihodnje leto.

"Imeli bomo tudi razprave o kibernetski varnosti, o pomenu digitalizacije za gospodarsko okrevanje EU, zlasti za srednjeevropsko regijo. Razpravljali bomo še o prihodnosti evropske varnosti, tako o razvoju evropskih obrambnih sposobnosti in sodelovanju med EU in Natom kot tudi o tem, kako bo to razumljeno v širšem kontekstu, tudi v odnosu do Rusije, Kitajske in drugih globalnih igralcev," je povedal Grk.

Letos prvič ne bo tradicionalnega panela o Zahodnem Balkanu, tudi zaradi epidemiološke slike v državah te regije. "A glede na to, da je Zahodni Balkan ena od prednostnih nalog našega predsedovanja Svetu EU, smo na BSF povabili posebnega predstavnika EU za Zahodni Balkan Miroslava Lajčaka, ki bo imel tudi poseben pogovor z moderatorjem."

Avtor: STA

Datum: 28. avgust 2020

Čas branja: 2 min