Skoči do osrednje vsebine

Blejski strateški forum živi že 15 let

Zgodba Blejskega strateškega foruma se je začela leta 2006 in letos je potekal že 15. po vrsti. Okrogle obletnice so navadno čas, ko se ozremo nazaj, premislimo o poti, ki smo jo prehodili, in svetu, ki se je spremenil. In o nas, ki smo se spremenili z njim. Petnajst let je z zgodovinskega vidika zanemarljiva doba, in vendar se je v teh petnajstih letih zgodilo toliko stvari, da bi jih lahko »stlačili« v celo stoletje.

Če hočemo razumeti te spremembe in svet, v katerem živimo, potrebujemo sidrišče, točko v času, ki deluje kot kompas in nas usmerja v prihodnost.

Blejski strateški forum je v 15 letih dokazal, da je lahko tak kompas oziroma stičišče idej, razmislekov in pogovorov o sedanjosti, ki se spreminja, in prihodnosti, ki nas čaka.

Morebiti samo za ponazoritev zgoraj navedenih besed – leta 2006, ko je bil organiziran prvi BSF, je svet komaj ali pa sploh ni slišal za besede, kot so Facebook, Twitter, Instagram, hashtag oziroma ključnik, fake news oziroma lažne novice. Umetna inteligenca je bila še vedno v domeni znanstvenofantastičnih filmov, kibernetska varnost, hibridna vojna, podnebne spremembe so bile teme ozkih krogov ljudi, znanstvenikov in uradnikov.

 

1 / 3

Emergencies open doors to new possibilities

Pa vendar si nihče, niti v najbolj norih sanjah, ni znal predstavljati, da bo 15. Blejski strateški forum potekal v takšnih okoliščinah in pod takšnimi pogoji. Čeprav se svet hitreje vrti ter sta spreminjanje in prilagajanje postala del našega vsakdana, pomeni pandemija COVID-19, predvsem zaradi svoje globalne narave in hitrosti, s katero se je širila, šok in trenutek, ko se je mednarodna skupnost ustavila.

S seboj je prinesla vprašanja, na katera še nimamo odgovorov. Pokazala pa je tudi, da brez solidarnosti in medsebojne pomoči ne bo mogoče ustvariti trajne, varne in demokratične prihodnosti.

Svetovni multilateralni sistem je bil postavljen pred preizkušnjo, ki je ni opravil z odliko. EU mora dokazati, da temelji, na katerih je nastala, niso samo črka na papirju, ampak so vodilo za našo skupno prihodnost.

 

  • Nebojsa Tejic STA 3

    Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán je bil eden od najpomembnejših gostov BSF 2020. Foto: Nebojša Tejić/STA

Živimo v novi normalnosti, na katero se še nismo popolnoma  navadili. Tako je tudi prav. Čeprav smo vsi postali digitalno pismeni in začeli delati na domu, smo v času karantene ugotovili tudi, da nobena digitalna platforma ne more nadomestiti pristnega človeškega stika in pogovora.

1 / 2

To je bil tudi eden od poglavitnih razlogov za organizacijo letošnjega, 15. BSF. Hoteli smo dokazati, da nove okoliščine ne pomenijo nujno, da moramo dobre stvari iz preteklosti zavreči oziroma se jim odpovedati, ampak jih je treba delati na drugačen način – ob upoštevanju vseh ukrepov za boj proti COVID-19 in ob kar največji skrbi za vse udeležence.

Ob izrednem trudu smo ugotovili, da je mogoče organizirati srečanje, ki je sicer drugačno, pa vendar v svojem bistvu enako kot prejšnja leta.

  • YOUNG BSF 2 2018

    Young BSF za mlade, 2018. Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Tudi 15. BSF je ostal inkluzivni prostor, platforma, kjer se srečujejo najvišji predstavniki politike, gospodarstva in civilne družbe, da razpravljajo o najpomembnejših vprašanjih naše sedanjosti in predvsem prihodnosti.

 

 

1 / 2

Avtor: Peter Grk

Datum: 27. avgust 2020

Čas branja: 2 min