Skoči do osrednje vsebine

Pred dvorano VS ZN odslej dve leti tudi slovenska zastava

Na sedežu ZN v New Yorku je 2. januarja potekala slovesna postavitev zastav ob nastopu mandata petih novih članic Varnostnega sveta (VS) ZN za obdobje 2024-2025, med katerimi je tudi Slovenija. Veleposlanik Žbogar je v nagovoru ob dogodku med drugim poudaril, da bo delo slovenske misije v Varnostnem svetu vodila zunanja politika miru.

Uradni začetek članstva

Slovenska zunanja politika bo v tem in tudi v prihodnjem letu največ pozornosti namenila članstvu države v VS OZN, ki se je uradno začelo 1. januarja. Kot ena od desetih nestalnih članic bo imela priložnost, da sooblikuje odzive na ključna varnostna vprašanja, s katerimi se ukvarja najvišji organ svetovne organizacije. Članstvo bo Slovenijo postavilo pred veliko izzivov, kot so iskanje rešitev za Gazo in njene prebivalce, oblikovanje neodvisnega glasu, ohranjanje pozornosti na vojni v Ukrajini, razumevanje težav oddaljenih delov sveta, obvladovanje organizacijskih pritiskov in drugi.

 

1 / 2

Politika miru

Slovenija bo delovala kot sila dobrega, ostala zavezana gradnji zaupanja in bo zastopala globalno zavest, je na slovesnosti zagotovil posebni predstavnik veleposlanika Samuel Žbogar ter dodal, da bo Slovenija pri iskanju miru in zaščiti civilistov sodelovala z vsemi članicami ZN ter generalnim sekretarjem ZN, mirovnimi silami, humanitarnimi delavci, agencijami ZN, skratka z vsemi.

Dodal je, da Slovenija med svojim mandatom želi več poudarka na preprečevanju spopadov, zaščiti civilistov, pravicah žensk, podnebni in vodni varnosti.

  • Logotip slovenskega nestalnega članstva v VS OZN.

    Logotip slovenskega članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov.

Uravnoteženi mednarodni odnosi in zaščita najbolj ranljivih

Mandat v VS Slovenija začenja v času francoskega predsedovanja. Države članice predsedujejo po abecednem vrstnem redu za en mesec, pri čemer so odgovorne za mesečni program dela, vodenje zasedanj, sprejemanje resolucij, izjav in sporočil za javnost. Slovenija bo Varnostnemu svetu ZN predsedovala septembra.

Pred slovesnostjo z zastavami se je Slovenija zjutraj v Varnostnem svetu udeležila svoje prve seje v mandatu, ki je bila namenjena predstavitvi francoskega programa dela. Francija namerava januarja dati poseben poudarek položaju na Bližnjem vzhodu, v Ukrajini, Zahodni Afriki in Sahelu. Skupaj z evropskima članicama Slovenijo in Malto bo zagovarjala stališča EU glede vprašanj na dnevnem redu, namerava pa tudi zagotoviti nastope predstavnikov organizacij civilne družbe in žensk.

Najpomembnejšo vlogo ima pet stalnih članic - ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija -, ki imajo pravico do veta, v letošnjem letu pa bodo v Varnostnem svetu poleg lani izvoljenih držav še Japonska, Švica, Malta, Mozambik in Ekvador.

Slovenija je tokrat drugič članica VS ZN. Prvič je bila v obdobju 1998-1999.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 3. januar 2024

Čas branja: 3 min