Skoči do osrednje vsebine

Evropska noč raziskovalk in raziskovalcev

V okviru današnje Evropske noči raziskovalk in raziskovalcev bodo v 27 krajih po Sloveniji, v italijanski Gorici in črnogorski Podgorici potekale številne aktivnosti. Z njimi želijo organizatorji znanost približati širši javnosti. Dogodke so pripravili v okviru dveh slovenskih projektov, Noč ima svojo moč! in Humanistika, to si ti!

Raziskovalke in raziskovalci bodo v petek, 29. septembra odprli vrata svojih fakultet in laboratorijev, centrov znanosti in raziskovalnih institucij ter predstavili svoje delo.

Program Noči bodo od 10. do 22. ure izvedli partnerji kar dveh slovenskih projektov, ki sta uspešno kandidirala na razpisu Evropske komisije. Projekt Noč ima svojo moč! koordinira Ustanova Hiša eksperimentov in izvaja konzorcij partnerjev Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Tehniški muzej Slovenije, Geološki zavod Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani (UL) ter več kot 70 pridruženih partnerjev in podpornikov projekta.

Ves dan se bo mogoče udeležiti znanstvenih delavnic, znanstvenih šovov, klepetov z raziskovalkami in raziskovalci, zanimivih predavanj, poučnih razstav ter številnih drugih aktivnosti.

1 / 2

Projekt Humanistika, to si ti!

Projekt Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira Filozofska fakulteta UL in vključuje še deset fakultet in akademij UL, Inštitut za novejšo zgodovino, Pedagoški inštitut ter druge partnerje, pa bo z dogodki in dogajanji za najširšo javnost vnesel živahno vzdušje na številne lokacije v Ljubljani. Vsi dogodki bodo posvečeni temi Človek, žival, saj se globalni izzivi našega časa dotikajo tako ljudi kot živali ter odnosa in soodvisnosti človeškega ter živalskega sveta.

Evropska noč raziskovalk in raziskovalcev je eden najbolj znanih javnih dogodkov v Evropi. Vsako leto poteka zadnji petek v septembru s ciljem približati znanost in raziskovanje splošni javnosti, predvsem pa mladim. Letos bo dogajanje sočasno potekalo v več kot tristo evropskih mestih. Projekt Evropska unija financira v sklopu okvirnega programa Obzorje Evropa 2021-2027, programa Marie Sklodowska-Curie.

 Vir: STA

  • Dlan ob žarkih žarnice.

    Ves dan se bo mogoče udeležiti znanstvenih delavnic, znanstvenih šovov, klepetov z raziskovalkami in raziskovalci, zanimivih predavanj, poučnih razstav ter številnih drugih aktivnosti. Foto: Nace Hočevar/STA

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 29. september 2023