Skoči do osrednje vsebine

16. oktobra zaznamujemo svetovni dan hrane

Avtor: Danila Golob

Datum: 16. oktober 2020

Čas branja: 2 min

Svetovni dan hrane v okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) letos poteka pod sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj. Naša dejanja so naša prihodnost.«

Slovenija in druge države članice EU tesno sodelujejo s FAO, ki letos zaznamuje 75-letnico delovanja, in ji priznavajo ključno vlogo pri boju za izkoreninjenje lakote v svetu. Ta ostaja velika težava v več kot 50 državah, med njimi je 36 afriških, kot kaže letošnji indeks svetovne lakote.

Na svetu naj bi zaradi lakote trpelo 690 milijonov ljudi, kar je 8,9 % svetovnega prebivalstva.

V enem letu (od 2018 do 2019) je to število naraslo za 10 milijonov, v petih letih (od 2014 do 2019) pa kar za 60 milijonov. FAO navaja več razlogov za tako stanje: šibke, stagnirajoče in slabe gospodarske razmere, pomanjkanje politik, ki bi nudile socialno zaščito, pogostejši ekstremni vremenski pojavi, ki vplivajo na kmetijstvo, ter tudi visoka stopnja odvisnosti od uvoza in izvoza blaga (kmetijskih pridelkov in proizvodov).

Svetovni dan hrane je priložnost za vsesplošno ozaveščanje in izvajanje aktivnosti za zmanjšanje lakote v svetu ter za zagotavljanje raznolike in kakovostne hrane za vse.

V več kot 150 državah sveta bodo potekale različne prireditve, ki bodo prispevale k odmevnosti sporočil ob svetovnem dnevu hrane.

1 / 2

Prireditve v Sloveniji

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo skupaj z GRM Novo mesto – centrom biotehnike in turizma, Evropskim centrom za mir in razvoj ter Evropsko mrežo deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje organiziralo dvodnevno konferenco na temo letošnjega svetovnega dne hrane.

Zaradi epidemioloških razmer bo potekala po spletni povezavi.

Na dvodnevni konferenci se bo zvrstilo 35 predavanj s področja kmetijstva, živilstva in prehrane ter dve okrogli mizi: Raziskovanje in razvoj na področju hrane ter Komunikacija na področju zagotavljanja varne in kakovostne hrane v Sloveniji.

Proizvodnja in potrošnja kmetijskih izdelkov v Sloveniji za leto 2019