Skoči do osrednje vsebine

Martinovo, ko se veselimo nove letine vina

11. novembra, na god svetega Martina, ko iz mošta nastane pravo vino, v Sloveniji praznujemo martinovo, ki je najbolj razširjeno praznovanje pri nas, povezano z vinom in vinsko kulturo. Prva vinska slavja so se začela že pred praznikom vina, najbolj veselo pa bo za praznični konec tedna.

Vinogradniki so lani na nekaj več kot 14.000 hektarjih vinogradov, v katerih je raslo skoraj 57 milijonov trsov, pridelali okrog 82.000 ton grozdja.

Bele sorte so obrodile nekoliko bolje od rdečih, v povprečju 5,7 tone na hektar. Martinovanje pomeni za vinogradnike simbolični konec celoletnega truda v vinogradih in je namenjen uživanju sadov njihovega trdega dela.

1 / 2

Ko zadiši po martinovih dobrotah

Poleg novega vina ima martinovo tudi svoje značilne jedi. Pečena gos ali raca, nadevana s kostanji ali jabolki, s prilogo iz mlincev in dušenega rdečega zelja, je gotovo najznačilnejša martinova jed. Na mizi je ponekod tudi svinjsko meso, govedina ali kakšna druga perutnina. Na martinovo postrežemo tudi s potico, pogačo in drugimi sladkimi dobrotami.

1 / 2

Martinovanja po Sloveniji

Največje in najbolj priljubljeno slovensko javno martinovanje bo letos v Mariboru trajalo kar dva dneva, 10. in 11. novembra.

V štajerski prestolnici bo sodelovalo več kot 70 lokalnih ponudnikov vina in kulinarike, nazdravljali in okušali odlične jedi pa bomo lahko na petih lokacijah z glavnima prizoriščema na Koroški cesti in Trgu Leona Štuklja.

1 / 2

Osrednje martinovo dogajanje v Ljubljani bo v soboto. Ljubljanska vinska pot se bo vila po ulicah in trgih starega mestnega jedra, kjer bo več kot 80 stojnic. Svoj pridelek in druge dobrote bo ponujalo 65 vinarjev in 16 kulinarikov.

Martinovanje na Krasu povezuje dve občini, Sežano in Komen. Obiskovalci bodo lahko pokusili novo vino v 19 odprtih kleteh. Pester program bo potekal na sedmih prizoriščih. Letos bo kraško martinovanje seglo tudi čez mejo, saj se bo prizoriščem pridružil tudi tradicionalni praznik sv. Martina na Proseku.

Istrski vinarji so letošnje martinovo posvetili dobrodelnosti. Da bi pomagali žrtvam poplav, so v Vinakoper pripravili posebno polnitev.

Vino z imenom 15 odtenkov Istre združuje refošk 15 vinarjev Istre v posebno dobrodelno vino, ki bo na prodaj le v času martinovanja. Celoten izkupiček prodaje vina bo namenjen žrtvam poplav v Sloveniji. Klasični del martinovanja pa bo na enem mestu združil ponudbo več lokalnih vinarjev. V prostorih Vinakoper bo svojo letino predstavilo 15 vinarjev slovenske Istre.

Večja in manjša praznovanja bodo potekala tudi v drugih slovenskih krajih.

Avtor: Danila Golob

Datum: 10. november 2023

Čas branja: 2 min

Deli