Skoči do osrednje vsebine

100 let novomeške pomladi

Leta 1920 je skupina mladih umetnikov v Novem mestu izpeljala umetniški dogodek, ki je močno pretresel lokalni in slovenski kulturni prostor. S svojim talentom so ustvarjalci presegli okvire tedanje deželne umetnosti in začrtali temelje slovenske avantgarde.

Kulturno in umetniško dogajanje v Novem mestu je bilo na nek način odmev na umetniške avantgarde, ki so svojo umetniško revolucijo v različnih evropskih kulturnih centrih večinoma začele že pred vojno.

Umetniški podvig, ki je v slovenski kulturni zgodovini zapisan kot novomeška pomlad, se je odvijal kmalu po 1. svetovni vojni in v njem je bilo čutiti željo, da se krutost le-te nikoli več ne ponovi.

Pomladno prebujenje v jeseni

Novomeška manifestacija se je zgodila jeseni 1920.

Gre za 1. pokrajinsko umetniško likovno razstavo, ki je bila odprta od 26. septembra do 11. oktobra 1920 v Windischerjevem salonu v novomeški Kandiji pod pokroviteljstvom slikarja Riharda Jakopiča.

Na njej je sodelovalo deset avtorjev: Rihard Jakopič, Božidar Jakac, Marjan Mušič, France Zupan, Ivan Čargo, Jože Cvelbar, Zdenko Skalicky, Franjo Ančik, Boris Grad in Ferdo Avsec, skupaj s 337 likovnimi deli.

  • Fotografija ob odprtju 1. umetniške razstave v Novem mestu, 1920

    Ob odprtju 1. umetniške razstave v Novem mestu, 1920 (foto: Gvido Dolenc) Fotografijo hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Sledil je glasbeni popoldan na gradu Kamen, kjer je muziciral Marij Kogoj, pela pa Zdenka Zikova, članica ljubljanske opere. V Narodnem domu, zgrajenem leta 1865, prvem na slovenskih tleh, pa je potekal literarni večer avantgardističnega pesnika Antona Podbevška in pesnika Mirana Jarca. V družbi s kritikom Josipom Vidmarjem in slikarjem Franom Tratnikom so sledile burne razprave o umetnosti, njenem bistvu in pomenu za človeka in družbo. 

Enkratnemu dejanju je nato sledilo še več lokalnih dogodkov, novembra pa ponovitev razstave v Ljubljani.

Literarni zgodovinar in teoretik dr. Marijan Dović pove, da je umetniško dogajanje za provincialno mesto, kakršno je bilo tedaj Novo mesto, gotovo pomenilo neke vrste šok. Zlasti ponovitev novomeških dogodkov novembra v Ljubljani je izredno razburkala in polarizirala slovensko umetniško javnost. V času, ko časniki še niso mogli dnevno poročati o vseh dogodkih, je kljub temu javno in politično močno odmeval.

Pred stoletjem je skupina umetnikov naredila nekaj nepredstavljivega.

"To je bila generacija, ki je bila resnično predana umetnosti, in mnogi izmed njih so postali tudi vidni umetniki v slovenskem merilu," pravi dr. Marijan Dović.

Dogajanje ob 100 letih novomeške pomladi

Ob obletnici novomeške pomladi je Mestna občina Novo mesto razglasila tematsko leto 100 let novomeške pomladi, v okviru katerega se bo zvrstila vrsta prireditev različnih novomeških zavodov in ustanov.

  • Novo mesto

    Novo mesto. Foto: Peter Žunič Fabjančič/Mestna občina Novo mesto

Osrednjo organizacijsko vlogo je zaupala Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

Direktor Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Luka Blažič poudari, da je novomeška pomlad lokalni ponos, lahko bi rekli, vir upravičenega lokalpatriotizma. "Novomeška pomlad je del identitete tako Novega mesta kot Novomeščanov, saj se dnevno srečujemo z akterji novomeške pomladi," doda direktor Blažič. Številne ustanove v Novem mestu so namreč poimenovane po umetnikih, ki so pred 100 leti premikali meje v umetnosti. Novomeška pomlad je tudi trajno merilo in navdih za prihodnje generacije.

1 / 2

Poudarek tematskega leta bo na predstavitvi sodobnih interpretacij avantgardne umetnosti, katerih temelje so postavili akterji novomeške pomladi. Kot so zapisali v programu tematskega leta, naj bo novomeška pomlad "predvsem navdih, da je z izkušnjo nekdanjega pomladnega prebujenja že jutri Novo mesto lahko gospodarski, kulturni in družbeni generator Slovenije prihodnosti".

Najpomembnejši dogodki:

  • 26. 9. 2020Osrednjo prireditev tematskega leta, ki bo potekala na isti dan kot pred 100 leti, pripravlja Anton Podbevšek Teater.
  • 26. 9. 2020 do 8. 2. 2021 – Osrednja razstava Let novomeške pomladi v Dolenjskem muzeju je zasnovana kot preplet treh različnih umetnostnih zvrsti: likovne, literarne in glasbene. Predstavlja poskus retrospektive 1. pokrajinske umetniške razstave v Novem mestu.
  • 28. 8. do 8. 2. 2021 – Razstava Dolenjskega muzeja Mladi, neznani, avantgardni je zasnovana kot spremljevalna razstava razstavi Let novomeške pomladi, kjer so predstavljeni življenje, delo in osebnosti vseh akterjev.  

Avtor: Danila Golob

Datum: 10. avgust 2020

Čas branja: 3 min