Skoči do osrednje vsebine

Spoznajte slovenske parke

Slovenija je znana kot dežela ohranjene narave. Obiskovalcu nudi mir, sprostitev, doživljanje naravnih lepot, opazovanje žive in nežive narave ter spoznavanje krajine, kulture in zgodovine posameznega območja.

Zdaj je v Sloveniji dobrih 13 odstotkov površine v zavarovanih območjih (eden narodni, trije regijski, 46 krajinskih parkov, 56 naravnih rezervatov in okoli 1200 naravnih spomenikov) ter 37 odstotkov površin, varovanih v območjih Natura 2000, zato se uvrščamo med države EU z največjim deležem ohranjene narave.

Status naravne vrednote je podeljen okoli 6.000 dragocenim prvinam narave (slapovom, naravnim mostovom, izjemnim drevesom, rekam, jezerom, soteskam, izvirom) in okrog 12.000 podzemnim jamam. Poleg tega ima Slovenija še dva geoparka, nekaj botaničnih vrtov in 144 spomenikov oblikovane narave.

1 / 2

Dosegamo visoke dosežke na različnih mednarodnih lestvicah. Univerza Yale je Slovenijo ocenila kot peto najbolj zeleno državo na svetu, National Geographic pa celo kot najbolj zeleno državo na svetu.

Naravoslovne poti

Če bi se v naravo radi odpravili na krajši potep in ob tem izvedeli še marsikaj zanimivega, izberite katero od nekaj sto urejenih naravoslovnih oziroma učnih poti po Sloveniji. Večina je krajših, označenih in urejenih tako, da jih lahko prehodi domala vsakdo. Na pojasnjevalnih tablah boste spoznali zanimivosti, ki bi jih sami morda prezrli.

  • Mlada ženska se sprehaja ob Blejskem jezeru.

    Raziskovanje gorskega jezera Bled v Julijskih Alpah. Foto: Anastasiia Shavshyna-GettyImages/GulliverFilm&Foto

Jame

Jamarji so v Sloveniji doslej odkrili že več kot 12.000 podzemnih jam, tudi globljih od 1000 metrov in dolgih več kilometrov.

Za obisk so urejene: Dimnice, Divaška jama, Jama pod Predjamskim gradom, Kostanjeviška jama, Križna jama, Planinska jama, Postojnska jama, Pekel, Snežna jama, Škocjanske jame, Vilenica, Županova oziroma Taborska jama.

1 / 2

V jame vas povedejo vodniki, urniki ogledov so objavljeni na njihovih spletnih straneh. Ne pozabite s seboj vzeti jakne, saj je v naših jamah temperatura stalno med 8 in 12 °C.

Botanični vrtovi in arboretum

Botanični vrtovi vas vabijo v dolino Soče – Juliano, Sežano, Maribor in Ljubljano. Arboretum je v Volčjem Potoku.

  • Arboretum Volčji Potok

    Arboretum Volčji Potok. Foto: Primož Hieng/www.slovenia.info

V naravo se podajmo spoštljivo. Ne pozabimo, da smo za obnašanje v parku in podajanje čimbolj neokrnjene dediščine prihodnjim generacijam odgovorni vsi, ki spoznavamo vrednote naravnega okolja.

Avtor: Ministrstvo za okolje in prostor

Datum: 3. julij 2020

Čas branja: 2 min