Skoči do osrednje vsebine

Pomagajmo žabicam do mrestišč

20. marca je svetovni dan žab. Te brezrepe dvoživke imajo pomembno vlogo pri ravnovesju v naravi, saj so v ekosistemih tako plen kot tudi plenilci. Pomladne temperature bodo ob deževnem vremenu prebudile dvoživke, ki bodo v večernih urah na poti do mrestišč. Da bo njihova selitvena pot čim varnejša, so na območju Mestne občine Kranj znova pripravili več akcij, s katerimi bodo žabam pomagali pri prečkanju prometnic ob deževnih večerih.

Dvoživke so pomemben kazalnik stanja narave, saj so občutljive na spremembe in zato med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami. Ko v naravi opazimo zmanjšanje njihovega števila, je to znak, da se dogajajo velike spremembe, ki so za nas še neopazne.

Tretjini vseh vrst dvoživk grozi izumrtje, v zadnjih desetletjih pa je 120 vrst žab verjetno že izumrlo.

Glavni vzroki za množično izumiranje so poseganje človeka v njihov življenjski prostor, podnebne spremembe, onesnaževanje okolja, naseljevanje tujerodnih vrst in širjenje bolezni. Dvoživke najbolj ogrožata uničevanje primernih življenjskih prostorov in smrtnost na cestah med selitvijo na mrestišča.

Dvoživke zaradi svojega življenjskega kroga potrebujejo vode, kjer se razmnožujejo, in gozdove ali travnike, kjer preživijo večino življenja. Spomladi se žabe s kopnega selijo k vodam, kjer odložijo mrest za nadaljevanje vrste.

1 / 2

Za uspešni razplod

Mestna občina Kranj znova organizira akcijo, kjer bodo skupaj s prostovoljci žabam pomagali pri prečkanju prometnic. Med pomembnimi selitvenimi potmi sta cesta proti Joštu in cesta severno od Bobovških jezerc. Poleg zapore ceste v deževnem vremenu bodo občasni tri tedne prenašali dvoživke čez cesto pod Joštom.

Namen pomoči dvoživkam je zmanjšati njihovo smrtnost na cestah in jim omogočiti uspešni razplod.

»S prenašanjem dvoživk čez cesto v času spomladanskih selitev prispevamo k varstvu dvoživk, ki so zelo pomemben del ekosistema in prispevajo k njegovi uravnoteženosti. Dvoživke uravnavajo številčnost žuželk, polžev in pajkov, s katerimi se hranijo. Na njihovem jedilniku se tako znajdejo tudi komarji in vrste, ki ljudem povzročajo škodo na vrtovih in poljih«,

pravijo na občini.

V akciji bodo sodelovali številni prostovoljci, še zlasti pa so veseli velikega števila otrok, ki bodo imeli priložnost, da pristno spoznavajo naravo in pomagajo malim bitjem.

Avtor: Danila Golob

Datum: 20. marec 2023

Čas branja: 2 min