Skoči do osrednje vsebine

Kočevsko jezero

Kočevsko ali Rudniško jezero je eno najčistejših jezer v Sloveniji. Je umetno jezero, ki je nastalo na območju nekdanjega rudnika rjavega premoga. Danes predstavlja dom številnim živalskim in rastlinskim vrstam.

Nastanek jezera, ki leži na Kočevskem polju v severovzhodnem delu mesta Kočevje, sega v leta od 1973 do 1978. Ob izkoriščanju rjavega premoga je nastala kotanja, ki jo je pozneje zalila voda, med obratovanjem rudnika pa so vodo, ki je pritekala iz Rudniškega potoka, prečrpavali. Ko so prenehali izkopavati premog, se je ustavilo tudi prečrpavanje vode, kotlina se je začela polniti z vodo in nastalo je jezero.

1 / 2

Kočevsko jezero je globoko skoraj 40 metrov, kar ga uvršča med najgloblja jezera v Sloveniji.

Dno je terasasto oblikovano in slabo obraslo z vodnim rastlinjem. Voda je zelo čista in kakovostna. Površina jezera je okoli 1,5 km², obala pa meri skoraj 3 kilometre.

Pomemben habitat

Življenje v jezeru in njegovi okolici je zelo pestro. Okolica Kočevskega jezera je poseljena z različnimi vrstami rastlin in živali.

Tukaj ima svoje gnezdišče skoraj 70 vrst ptic, od katerih je precej takšnih, ki so uvrščene na rdeči seznam ogroženih gnezdilk v Sloveniji.

Tudi rastlinje ob jezeru je zelo pestro. Na skrajni severni strani območja jezera je borov gozd, ki predstavlja rastiščno posebnost na Kočevskem.

Leta 1989 so v jezero začeli načrtno vlagati večje količine rib, že prej so se močno namnožili kleni, linji in rdečeperke. Veliko rib so v jezero prenesli iz Rinže, v letu 2003 pa v okviru reševanja tudi iz Reškega jezera.

V jezeru živijo krapi, ki so težki tudi do 25 kg, somi, dolgi tudi več kot dva metra, ščuke, smuči, amurji in druge vrste rib.

Vse to ponuja jezero

Kočevsko jezero z okolico je priljubljeno med lokalnimi prebivalci in obiskovalci Kočevske.

Okoli jezera je speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot, ki pelje mimo vseh glavnih značilnosti jezera.

Pot je primerna za sprehode, tek in kolesarjenje.

1 / 2

V poletnih mesecih pridejo na svoj račun ljubitelji plavanja, jadranja, supanja, čolnarjenja, potapljanja, ribolova, pozimi pa, če je zima mrzla, lahko po jezeru tudi drsamo.

1 / 2

Vedno je pravi čas za obisk Kočevskega jezera, ki preseneti s svojo lepoto, spokojnostjo in barvami, ki jih ponuja.

Avtor: Danila Golob

Datum: 24. november 2020

Čas branja: 2 min