Skoči do osrednje vsebine

Nedelje s klasičnimi slovenskimi recepti - ajdovi štruklji z orehi

Ajdovi štruklji z orehi so tradicionalna slovenska jed. Postrežemo še tople s pregreto sladko smetano, praženimi drobtinami ali vanilijevo omako.

Sestavine:

Testo:

  • 360g ajdove moke
  • 40g bele gladke moke
  • 400ml vode

Nadev:

  • 200g mletih orehov
  • 100g sladkorja
  • ½ žličke vanilijeve paste
  • 40g stopljenega masla
  • 120g kisle smetane
  • 2 jajci
  • 2 žlici drobtin
  • 1 žlička naribane limonine lupinice

Postopek:

  1. Pripravimo testo. Premešamo obe moki, ščep soli in vrelo vodo. Zagnetemo in postavimo na stran za 30 minut.
  2. Za nadev premešamo vse sestavine.
  3. Testo razdelimo na dva dela in vsakega razvaljamo na pravokotnik v velikosti 30 cm x 40 cm in 2-3 mm debeline. 
  4. Nadev razporedimo po celotni površini testa in testo zvijemo v rulado. Zavijemo v krpo in konce zavežemo.
  5. Kuhamo 40 minut v vreli vodi.
  6. Postrežemo še tople z izbrano omako ali posipom.
  • Ajdovi štruklji z orehi servirani na krožniku.

    Ajdovi štruklji z orehi so ena bolj priljubljenih tradicionalnih slovenskih sladic. Foto: jernejkitchen.com

Avtor: jernejkitchen.com

Datum: 9. julij 2023

Čas branja: 2 min