Ajdovi štruklji z orehi so tradicionalna slovenska jed. Postrežemo še tople s pregreto sladko smetano, praženimi drobtinami ali vanilijevo omako.
Sestavine:
Testo:
- 360g ajdove moke
- 40g bele gladke moke
- 400ml vode
Nadev:
- 200g mletih orehov
- 100g sladkorja
- ½ žličke vanilijeve paste
- 40g stopljenega masla
- 120g kisle smetane
- 2 jajci
- 2 žlici drobtin
- 1 žlička naribane limonine lupinice
Postopek:
- Pripravimo testo. Premešamo obe moki, ščep soli in vrelo vodo. Zagnetemo in postavimo na stran za 30 minut.
- Za nadev premešamo vse sestavine.
- Testo razdelimo na dva dela in vsakega razvaljamo na pravokotnik v velikosti 30 cm x 40 cm in 2-3 mm debeline.
- Nadev razporedimo po celotni površini testa in testo zvijemo v rulado. Zavijemo v krpo in konce zavežemo.
- Kuhamo 40 minut v vreli vodi.
- Postrežemo še tople z izbrano omako ali posipom.
Datum: 9. julij 2023
Čas branja: 2 min