Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan reke Save

Prvega junija praznujemo mednarodni dan reke Save, ki ga obeležujejo štiri države: Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Slovenija in Srbija, skozi katere si Sava utira svojo pot.

Reka Sava je najdaljša slovenska reka in od skupno 947 kilometrov je kar 221 kilometrov teče skozi Slovenijo.

Ima dva izvira, Savo Dolinko in Savo Bohinjko, ki se združita pod Radovljico. Njeni glavni pritoki v Sloveniji so Ljubljanica, Savinja, Mirna in Krka.

  • Sevnica ob reki Savi.

    Sevnica, mesto ob Savi. Foto: Andrej Tarfila/www.slovenia.info

Države pogodbenice Okvirnega sporazuma o Savskem bazenu, Slovenija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Srbija, so se zavzele, da bodo spodbujale izjemne ekološke vrednosti in gospodarske potenciale na tem porečju, ki ga napaja reka Sava.

Njena visoka ekološka vrednost prispeva k boljšemu stanju voda in vodnih ekosistemov, s tem vpliva na večjo kakovost življenja prebivalcev, še zlasti tistih, ki živijo blizu njenih bregov. Reka omogoča regionalno povezovanje, prinaša družbenoekonomski potencial ter daje pomen čezmejnemu sodelovanju in dogovorom o glavnih oblikah koriščenja in zaščite voda v celotnem porečju reke Save.

1 / 2

Sava je oblikovala pokrajino in mesta ter še danes vpliva na življenje ljudi. Ob mednarodnem dnevu reke Save je prav, da se zavedamo vseh njenih izjemnih lastnosti ter možnosti, ki jih ponuja.

Avtor: Danila Golob

Datum: 1. junij 2023

Čas branja: 1 min