Skoči do osrednje vsebine

Interesne dejavnosti v Sloveniji

Interesne dejavnosti so v Sloveniji pomemben del vseživljenjskega učenja. Šola jih organizira izven šolskega pouka kot razširjeni program z namenom, da bi omogočila odkrivanje in razvijanje posameznikovih interesov in učence uvajala v življenje ter jih usposobila za koristno preživljanje prostega časa.

Program izobraževanja ima obvezni in razširjeni del. Nekatere interesne dejavnosti izvaja šola sama z notranjimi mentorji, nekatere pa se izvajajo v prostorih šole s programi zunanjih izvajalcev. Interesne dejavnosti nimajo predpisanih učnih načrtov, sposobnosti in znanje se tudi ne ocenjujejo.

Načela uresničevanja interesnih dejavnosti poudarjajo sodelovanje in soodločanje učencev v okviru razširjenega izobraževanja.

1 / 2

Obšolske dejavnosti

Nekatere so brezplačne in druge plačljive. Tiste, ki jih izvajajo mentorji, učitelji, so brezplačne.

To so na primer šah, priprave na jezikovna in matematična tekmovanja, učenje tujih jezikov, pevski zbor.

Na nekaterih šolah pa so še bolj izvirni in učencem ponujajo na primer osnove ličenja za modne revije, tečaj manekenstva, učenje frizerskih spretnosti, izdelave pohištva, športnega letalstva, izdelave izdelkov iz recikliranega materiala, usposabljanje za vzgojo psa, izdelavo kozmetičnih izdelkov, nudenje prve pomoči in podobno). Najbolj priljubljene plačljive dejavnosti so v Sloveniji nogomet, košarka, rokomet, odbojka. Med zelo zaželenimi športi v šoli pa so tudi atletika, ritmična gimnastika, badminton in ples.

Ples in petje sta dva programa, ki ju ponujajo mnoge šole, igranje inštrumenta pa je ponavadi plačljiva vsebina.

 

  • Dečki igrajo košarko na igrišču.

    Med fanti sta najbolj priljubljena športa košarka in nogomet. Foto: Serrnovik/ Depositphotos.com

Avtor: Tanja Glogovčan Belančić

Datum: 30. avgust 2023

Čas branja: 2 min