Skoči do osrednje vsebine

Ralf Schumacher: »Navdušen sem nad Slovenijo«

Menda v življenju ni naključij, a ravno naključja nas pogosto pripeljejo do najbolj vznemirljivih stvari in prelomnih dogodkov. Prepričana sem, da je tako tudi v primeru zgodbe, ki jo pišeta Ralf Schumacher, nekdanji dirkač v Formuli 1, in Klet Brda.

1 / 3

Z Ralfom Schumacherjem sva se srečala v Kleti Brda med njegovim zadnjim obiskom v Sloveniji. Bilo je res prijetno srečanje, med katerim smo poskušali izjemna vina v kleti,  klepetali o vinu in vsem, kar sodi zraven. In nekaj je jasno, nekdanji dirkač je človek, ki ve, kaj hoče in kako. Človek, ki nič ne prepušča naključjem, tudi kar zadeva vina. Zakaj govorimo o naključjih?

Ker je takšna pač resnična zgodba: nekega dne je Ralf Schumacher v neki restavraciji v Salzburgu poskusil rebulo, njemu zelo ljubo vino, ki ga je izjemno navdušila. Pozanimal se je, od kod je, saj si ga je želel ponuditi v svoji mediteranski restavraciji. Povezal se je s Kletjo Brda in pristal v Goriških Brdih.

»Ne le rebule, ki sem jo poskusil, tudi ostala vina Goriških Brd so se znašla na vinski karti moje restavracije. Poleg tega smo se dogovorili tudi za dodatno sodelovanje in to zelo uspešno, bi lahko rekel. Nabor vin smo razširili ne le na bela in rdeča, ampak tudi na peneča in sladka vina. Lahko rečem, da sem zelo zadovoljen,« je razložil nekdanji dirkač o tem, kako se je vse skupaj začelo. Danes je sodelovanje še globlje in nastala je posebna znamka vin - Schumacher Selection.

  • Trgatev Novinarska 186 of 265

    Ralf Schumacher glavnim enologom Darinkom Ribolica. Foto: arhiv Klet Brda

In ko Ralf Schumacher govori o vinu, je začutiti njegovo strast do te žlahtne tekočine, njegovo predanosti in perfekcionizem, ki zadeva vino in vse, kar sodi zraven, vključno z natančno dodelanimi kozarci in odpirači. Njegovo zanimanje za vino pa se ni začelo šele po koncu kariere športnika – tu me prijazno opomni, da je še vedno zelo aktiven – ampak sega že v njegova mlada leta.

»Že pri 20 so me začela zanimati vina in zanimivo, moj sin jih ima 18 in vesel sem, da tudi njega zanima ta moja strast. Navdušen je nad cabernet souvignonom, ki ga skupaj delamo v Klet Brda.«

Z glavnim enologom v Kleti Brda Darinkom Ribolico prediskutira vse podrobnosti. Natančno ve, kaj bi rad od vina, a se hkrati zaveda, da čar in pečat vinu daje narava. In, kot mi pove med prijetnim klepetom, prisega na naravno. Tudi njegov način življenja je aktiven in povezan z naravo.

»Če delate nekaj izjemno živega, si seveda želite uživati ​​zdravo hrano,« je prepričan Ralf.

»Nikoli ne smemo pozabiti, da je pri vinu najzanimivejše ravno to, da ga lahko nadzorujemo le do določene mere, saj gre za naravni proizvod. Zanašamo se lahko le na temperaturo, vodo, zemljo, sonce… in ravno to me pri vinu najbolj fascinira. Trta in vino potrebujeta ljubezen ljudi, ki so okoli. In v Sloveniji to opazimo na vsakem koraku. Obstajajo družine, ki skrbijo za trte in to sem spoznal v Sloveniji. Zdi se mi naravnost impresivno, tudi rezultat je preprosto neverjeten. Je nekaj posebnega. Vino je 100-odstotno naraven izdelek, ki vsako leto ponudi nekaj novega«.

  • Trgatev Novinarska 240 of 265

    Ralf je ljubitelj in velik zbiratelj vin. Foto: arhiv Klet Brda

Slovenija je bila pravo malo odkritje

Iskreno prizna, da pred tem ni imel stikov s Slovenijo, ki je zanj pravo malo odkritje. Navdušila so ga tako vina, kot narava in ljudje s svojo predanostjo in delavnostjo. »Zaenkrat nad Slovenijo preprosto navdušen. Ne le kakovost vina, presenetila me je tudi čudovita pokrajina in odlična hrana. Tukaj srečujem iskrene in poštene ljudi. Zame je to pomembna vrednota v življenju in upam, da bomo z mojimi partnerji tu tako tudi nadaljevali«.

Kot pravi, ima to srečo v življenju, da je veliko potoval po vsem svetu in je imel zato priložnost pokušati različna vina. Ralf je vinski poznavalec, ljubitelj in strasten zbiratelj vin, ki si je vedno želel svojo vinsko klet. Želja se mu je deloma uresničila s partnerstvom s Kletjo Brda.

»Ta vinska klet je izjemno fleksibilna, čeprav je relativno velika za slovenske razmere. So izredno tržno usmerjeni in to je njihova velika prednost«, pravi Ralf, ki je s partnerji v Kleti Brda spletel pristne prijateljske vezi.

Lani je doživel zanimivo izkušnjo, ko je med trgatvijo tudi sam poprijel za škarje in škaf ter pomagal pri trgatvi, ki je pomemben del slovenske vinogradniške tradicije in kjer vsi združijo svoje moči. »Ko sem bil na trgatvi, sem bil navdušen nad tem, kako vsi povezani in vsak ponudi svoj par rok - od šest do osemdesetletnikov. Neverjetno je bilo biti del tega. Najlepša stvar pa je, ko vidiš končni izdelek in si zadovoljen«, je o svojih vtisih povedal Ralf, ki na tak način sodeluje pri pridelavi Schumacher Selection od začetka do konca.

Z nekoliko razočaranja opaža, da v Nemčiji, Franciji, Avstriji in Italiji na tem področju ljudje najraje ostajajo v regiji, ki jo dobro poznajo in jim je domača. Angleži, Nizozemci in Američani so glede tega veliko bolj odprti.

Ralf je v zadnjem letu postal pravi ambasador slovenskih vin, še posebej njemu ljube rebule. Prepričan je, da gre v primeru slovenskega vina za popoln izdelek.

“Navdušen sem nad iskrenostjo slovenskega vina. Naj gre za belo, rdeče, peneče ali sladko vino, moje stranke ga obožujejo.«

  • Trgatev Novinarska 264 of 265

    Slovenska vina so ga navdušila. Foto: Damjan Simčič

Schumacher Selection

Schumacher Selection tako obsega Ralfov skrben izbor vin kot tudi kozarce, odpirače in ostalo. Linija je na voljo le v izbranih restavracijah in barih, tudi z Michelinovimi zvezdicami. Ko ga povprašam o njegovih načrtih za prihodnost, se le prijazno nasmehne. »Povsem preprosti so«, nadaljuje s toplino.

»Zadovoljen sem s svojim življenje, s tem, kar počnem in seveda tudi s sodelovanjem s Kletjo Brda. Tu smo odločeni, da bomo nadgrajevali linijo z novimi produkti. Imam še nekaj idej in tesno sodelujem z Darinkom (glavni enolog, op. p.). Mislim, da so slovenska vina premalo cenjena in tu bi rad pomagal«.

In ko pomislimo, da je vsega tega »kriv« kozarec rebule, ni težko verjetni, da naključij ni, kajne?

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 18. februar 2020

Čas branja: 3 min