Skoči do osrednje vsebine

Nordijski center Planica

Nordijski center je najsodobnejši nacionalni športni kompleks za nordijski šport, ki krepi prepoznavnost Slovenije v mednarodnem okolju na področju športa in športne infrastrukture. Na 100.000 kvadratnih metrih športnih površin ima osrednjo vlogo sedem skakalnic in letalnica. Planica bo leta 2023 gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo eden večjih športnih dogodkov v Sloveniji.

Temeljna dejavnost NC Planica je zagotavljanje vrhunskih pogojev za smučarske skoke, smučarski tek in nordijsko kombinacijo.

Poleg tega center omogoča bazične priprave športnikom in tekmovanja na najvišjem nivoju. V kompleksu centra so poleg skakalnic tudi tekaški center s stadionom, igriščem in tekaškimi programi. Urejen je tudi sistem umetnega zasneževanja, žičnice, atletsko-nogometni stadion, vetrovnik, zip line, kolesarske in sprehajalne poti, park kulturne dediščine in informacijski prostor z gostinsko ponudbo.

1 / 3

Center je namenjen tudi rekreativcem, saj ponuja raznolike izzive za preizkušanje zmogljivosti in aktivno preživljanje prostega časa. Na svoj račun bodo prišli tudi adrenalinski navdušenci, ki jih čaka 566 metrov dolga jeklenica, ki se spusti za 202 metra nadmorske višine.

Z 38,8 odstotnim naklonom spusta je tako v Planici najstrmejši zipline na svetu, po katerem se lahko spustite s hitrostjo 90 km/h.

Za zagotovitev varnosti pa veljajo stroga pravila.

Za NC Planica je sicer značilen inovativen pristop k spreminjanju pasivnega preživljanja prostega časa, pri čemer vsak obiskovalec postane aktivni udeleženec. kot učinkovit način preživljanja prostega časa ponuja najnovejšo aktivnost v naravi – igranje DiskGolfa. Gre za inovativno obliko aerobne vadbe in športne sprostitve.

Izjemna arhitekturna in tehnološka rešitev

NC Planica je tudi arhitekturna mojstrovina in primer trajnostne gradnje, ki je zgledno umeščena v zavarovano območje Triglavskega nacionalnega parka.

» Planica je posebna, enkratna, neponovljiva, unikatna. Takšnega nordijskega centra, ki bi na enem mestu združeval skakalni in tekaški del, popolnoma vpet v naravno okolje, ne poznamo,«

je prepričan arhitekt Aleš Vodopivec.

Arhitekti so skakalnice na pragu Triglavskega narodnega parka razporedili v pahljačasto obliko, tako da se iz ene skupne točke na vrhu hriba iztezajo v obliki melišča. S tem so v prostor – alpsko dolino – vnesli videz urejene infrastrukture.

1 / 2

Zanimivo je, da obiskovalec ob prihodu v Planico vidi le 15 odstotkov od skupno 8.500 neto kvadratnih metrov površine. Preostalih 85 odstotkov je skritih globoko pod zemljo. Center je namreč z integracijo športnih objektov v naravno okolje izjemno trajnostno naravnan, hkrati pa omogoča celoletni izkoristek športnih dejavnosti z večfunkcionalnimi objekti, ki so namenjeni tako športnikom kot tudi obiskovalcem.

Poleti se na primer parkirni prostori v kleti spremenijo v stezo za tek na smučeh, hkrati pa prostori omogočajo tudi shranjevanje večje količine snega za prihodnjo zimo. Inovativen sistem za ogrevanje, hlajenje, namakanje in zasneževanje je najučinkovitejši jeseni, ko se hkrati hladi tekaška proga, stranski produkt hlajenja pa je toplota, s katero se ogreva osrednji objekt.

Na področju zelenega gospodarjenja in okoljskih tehnologij je NC Planica prejel zlato nagrado Interreg Alpine Space za najbolj inovativno in informativno napravo za izkoriščanje plitve geotermalne vode na področju celotnih Alp.

 

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 9. januar 2023

Čas branja: 3 min