Skoči do osrednje vsebine

Športna infrastruktura in velike športne prireditve v Sloveniji

Urad vlade za komuniciranje je 28. februarja 2023 v medijskem središču v Planici organiziral pogovorno omizje, na katerem so gostje spregovorili o učinkih, ki jih imajo športne prireditve na gospodarstvo in promocijo ter trajni infrastrukturi na primeru Planice.

Slovenija se je v preteklih letih na globalni zemljevid umestila kot odlična organizatorka velikih športnih prireditev. Pohvali se lahko z odlično infrastrukturo, ki sledi trajnostnim načelom. Na okrogli mizi so minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije in podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Metod Ropret in dr. Franci Petek, nekdanji vrhunski smučarski skakalec, svetovni prvak, doktor geografskih znanosti in danes direktor Zavoda Planica razpravljali o različnih vidikih športa.

V zadnjih letih se je v Sloveniji zvrstilo precej športnih prireditev na najvišji ravni, poleg tega v Sloveniji gostimo tudi nekatere tradicionalne prireditve, kot je finale v poletih v Planici, pa pokal Vitranc in tekmovanje za Zlato lisico, kolesarska dirka Po Sloveniji.

1 / 4

»Slovenija ima dobre povezave, je priznana kot ena najbolj varnih držav, je trajnostna država, ki omogoča dober razvoj, hkrati pa je izvozno naravnana družba in na tej osnovi je tudi povezovanje gospodarstva in športa izredno pomembno in smiselno. Imamo tudi vrhunske ambasadorje športnike, ki ponašajo naše ime v svetu. Smo zelo športna država. Kot minister, pristojen za šport, si želim, da športu vrnemo to, kar daje naši državi,« pravi minister Matjaž Han.

  • Franci Pavšer, Franci Petek in Matjaž Han

    Pogovorno omizje o velikih športnih dogodkih in športni infrastrukturi v Sloveniji. Foto: Damjan Žibert

»Prepričan sem, da je primerjalna prednost naše države tudi v tem, da je začela prepoznavati potencial športa tudi v doslej spregledanem vidiku, to pa sta promocija in turizem. Športne prireditve bi lahko uvrščali tudi v kongresni turizem, kjer pa so, tako menim, veliko večji potenciali. Poleg vseh ekip, spremljevalcev, medijev, služb je tu še veliko gledalcev, ki prireditev spremljajo na lokaciji in tudi prek različnih prenosov po vsem svetu,« je prepričan dr. Franci Petek.

»Slovenija ima kot organizatorka velikih športnih prireditev kar nekaj prednosti. Iz izkušenj, ki jih imam pri organizaciji svetovnega prvenstva v odbojki za moške, lahko povem, da je tudi majhnost prednost. Imamo dobro infrastrukturo, smo varna država, zelena, trajnostna. Vse nam zaupane prireditve smo izpeljali na najvišjem nivoju, kar nam priznava tudi mednarodna športna javnost. Mislim pa, da moramo narediti še kak korak naprej pri organizaciji letalskih povezav. Verjamem, da nam bo tudi to uspelo,« je povedal Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije in podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenija.

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 28. februar 2023

Čas branja: 2 min