Skoči do osrednje vsebine

Dunking Devils - svetovno znana akrobatska skupina

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 7. februar 2023

Čas branja: 3 min

Dunking Devils so svetovno znana akrobatska skupina, ki so v svoji desetletni karieri nanizali več kot 2.000 nastopov v 49 državah sveta. Že dvakrat so osvojili naslov svetovnih prvakov v akrobatskem zabijanju, pohvalijo pa se lahko tudi s kar dvema Guinnesovima rekordoma – za najdaljše zabijanje s trampolina in najvišjo salto z zabijanjem.

Ljubezen do akrobatskega zabijanja

Njihova pot se je pričela leta 2004 s skupino štirih prijateljev, ki so se odločili, da svojo ljubezen do akrobatskega zabijanja delijo s svetom. Kljub težkim začetkom in mnogim oviram nikoli niso obupali nad svojimi sanjami. Tekom let so s svojimi energičnimi nastopi osvojili množice po vsem svetu, posnetki njihovih neverjetnih podvigov pa so jim prinesli tudi internetno slavo – ogledalo si jih je namreč že več kot 100 milijonov ljudi. Ta način akrobacij izhaja iz ZDA. Tam so konec 70-ih prvič uporabili trampolin pod košarkarskim košem in kmalu ugotovili, da so koristne tudi blazine. Zanimivo je, da od takrat do danes, ta šport ne neha navduševati množic po svetu. V Sloveniji so pionirji akrobatskega zabijanja bili skupina Žabe, ki so začeli pod okriljem gimnastičnega društva Sokol Bežigrad, kjer se je tudi spoznalo nekaj naših članov v otroštvu - in seveda navdušilo nad zabijanjem. 

1 / 2

Svet jih ima rad

Svet nas ima rad, pravijo člani, kulture se sicer razlikujejo, nekatere so zelo gostoljubne, nekatere recimo bolj profesionalne, hladne. Večinoma pa so njihove izkušnje iz gostovanj zelo pozitivne, odziv na razne vragolije pa vedno navdušuje. Večkrat se zgodi tudi, da čeprav pred nastopom še niso slišali za njih in njihov šport, po nastopu stopijo do njih in jih ogovorijo, pohvalijo, poklepetajo. Kako se lahko primerjajo z drugimi podobnimi skupinami v svetu? Največjo razliko vidijo na odru - ne v samih gimnastičnih elementih, ampak v načinu nastopanja. Nastopaštvo, ki ima v slovenščini negativen prizvok - boljša beseda je angl. "showmanship" je tisto, kar nas razlikuje, zatrjujejo. »Nismo samo telesa, ki delajo težke motorične elemente v zraku, podaje z žogo in zabijanje žoge v koš. Na odru smo ljudje, ki se povežejo z občinstvom. Na odru uživamo, se hecamo, smejimo in ta občutja delimo s publiko in jih sevamo nanje. Na odru se ne skrivamo, ampak publiko vključimo v izkušnjo, jo gledamo v oči in se z njo včasih tudi spogledujemo. Druge ekipe, kolikor smo jih uspeli opazovati, te elemente ignorirajo, podre se pa že pri osnovah dobrega nastopa - stopnjevanju.«

 

1 / 3

Kako premagujejo strah?

Pri njihovih vrtoglavih akrobacijah jih gotovo spremlja strah, pomisli vsakdo. Kako ga  premagajo? Začetni strah največkrat ni povezan s strahom pred višino, hitrostjo ali poškodbo. Začetni strah je strah pred sramoto, strah, da ne bom dobro izpadel, strah pred tem kaj si bodo drugi mislili o meni, da se mi bodo smejali, da nisem dovolj dober, da nisem vreden biti del Devilsov. In ves ta strah je osnovan na ničemer, pri večini članih izpuhti dokaj hitro, ko se spoznajo z ekipo, pri nekaterih ljudeh pa žal nikoli ne ponikne. Sicer pa z vajami strah zelo zmanjšajo. Predno osvojijo nek vrhunski trik, morajo najprej osvojiti vse osnove - kar pa terja disciplino, ne pogum. Veliko nas ob besedi "strah" pomisli na pajke, igle, kače, smrt, višino in majhne zaprte prostore. Največji strahovi pa niso pred fizičnimi grožnjami, ampak v glavi, so prepričani.

1 / 2

In še o načrtih za naprej?

V kratkem selijo svoje trenažne prostore, poslavljajo se od Woop trampolin parka, s katerim so in bodo še naprej dobro sodelovali in so prijatelji. Odpirajo in urejajo nove akrobatske prostore v Ljubljani. Letos v avgustu bodo gostili Svetovno prvenstvo v akrobatskem zabijanju, sLOVEnia DUNK in sicer 6.8. na Kongresnem trgu. Mladi člani, ki bi se jim želeli priključiti, stari najmanj 12 let, jih lahko kontaktirajo preko spletne strani ali družbenih omrežij, kjer dobijo tudi največ informacij in neposreden pogovor z vodstvom društva ŠD Devils. lahko pa jim pišejo tudi mail na info@dunking-devils.com.

Navijači Luke Dončića in njegovega kluba Dallas Mavericks si bodo lanskoletno tekmo poleg zmage nad Sacramento Kings zapomnili tudi po slovenskem večeru, poimenovanem I feel Slovenia night. Partnerske institucije iz Slovenije so namreč v sodelovanju s klubom pripravile vrsto aktivnosti za povečanje prepoznavnosti Slovenije na ameriškem trgu. Med polčasom tekme so lahko navijači spremljali nastop akrobatov iz Slovenije Dunking Devils, navijali z ljubljanskim Zmajčkom, spoznavali Slovenijo v kvizu in si ogledali kratke promocijske filme z lepotami Slovenije. Akrobatska skupina bo aprila v Dallasu na tekmi nastopila tudi letos. Slovensko obarvana tekma med moštvi iz Teksasa in Kalifornije je veliko število ameriških ljubiteljev košarke dosegla tudi preko televizijskega prenosa.