Skoči do osrednje vsebine

Uspešna izpeljava Olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru

S sklepno slovesnostjo, namenjeno predvsem športnikom, športnicam in prostovoljcem, se je 29. junija v Mariboru zaključil Olimpijski festival evropske mladine (Ofem).

Na koncu festivala so na prireditvi na Trgu svobode v središču Maribora ugasnili plamenico miru, ki so jo slovesno prižgali v nedeljo na začetku Ofema. Znova bo zagorela leta 2025 v Skopju.

Predsednik Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Spiros Kapralos je čestital vsem sodelujočim športnikom in se zahvalil Mariboru in Sloveniji za odlično organizacijo. "Ob zaključku festivala lahko rečem, da bo težko ponoviti tako uspešen dogodek. Vse je dobro delovalo, vzdušje je bilo odlično, vsi sodelujoči športniki in športnice so zadovoljni," je dejal.

Doseženi rezultati so po njegovih besedah pokazali, da so države na Ofem poslale svoje najboljše mlade športnike in športnice.

"V preteklih šestih dneh so bili rekordi festivala podrti več kot 20-krat, vaši nastopi pa so bili v živo predvajani z več kot milijon ogledi, kar je veliko več kot na kateri koli prejšnji izvedbi Ofema. Prihodnost evropskega športa je svetla," je dejal.

1 / 3

Slovenski športniki prejeli devet kolajn

Skupno 2419 mladih športnikov in športnic iz 48 držav je tekmovalo v 11 športnih panogah na 13 različnih prizoriščih v Mariboru in okolici. Najbolj uspešna v zbiranju medalj je bila reprezentanca Italije, slovenski fantje in punce so priborili devet medalj.

"To so izjemni uspehi za tako malo državo, ampak veliko po srcu," meni predsednik OKS Franjo Bobinac.

1 / 2

Po besedah župana Saše Arsenoviča je Maribor z Ofemom pridobil novo športno infrastrukturo in opremo, ki bo služila tako domačim športnikom kot za organizacijo drugih večjih tekmovanj. Prav tako dragocene so pridobljene izkušnje in znanje. "Maribor je postal del olimpijske družine in s tem upravičil sloves celotne Slovenije po odlični organizaciji velikih tekmovanj, kar morda daje tudi upanje za kakšno zimsko olimpijado," meni.

Vir: Slovenska tiskovna agencija

Avtor: Danila Golob

Datum: 31. julij 2023

Čas branja: 2 min